Kategorier
Nyheter

Stränga straff för Kenyaner hyllas av Svenska Yle

Invånare i Kenya, men även turister som reser till landet och ertappas med plastpåsar riskerar upp till fyra års fängelse eller böter på upp till $40 000. Landet införde de stränga lagarna för knappt ett år sedan, och de har bestridits av landets producent- och handelsförbund, tillsammans med aktivisten Okiya Omtatah, som hävdar att upp till 80 000 jobb hotas av förbudet.

Protesterna har dock inte hjälpt, och i slutet av juni i år gick Omtatah och förbunden förlorande ur den rättsprocess de dragit igång för att hindra plastkasseförbudet, efter att tre domare stadfäste lagen.

 

Dryga böter för kyckling i plastpåsar
I klartext förbjuder lagen ”användning, tillverkning eller import av plastkassar för kommersiellt eller hushållsbruk.” Förbudet är för närvarande det strängaste i världen, och landets media rapporterar om ofta förekommande polisrazzior för att fånga handlare eller kunder som gör sig skyldiga till användandet av plastkassar. Tidningen The Guardian har rapporterat om en man som dömdes till böter motsvarande sex veckors arbete för att ha sålt kyckling i plastkassar. Många småhandlare har beklagat sig över förbudet, som gör det svårare för dem att skydda sina livsmedelsprodukter från smuts och ohyra.

 

Stort problem enligt miljömyndighet
Någon som däremot hyllar de dryga böterna och stränga fängelsestraffen är Svenska Yles frilansreporter Liselott Lindström, tidigare utrikeskorrespondent för Sveriges Radio. För Svenska Yle beskriver hon förbudet som ”en succé”. I artikeln intervjuas Geoffrey Wahungu – chef för Kenyas miljömyndighet NEMA – som säger att plastkassarna är ett stort problem för landets jordbruk, fiskeri och infrastruktur. Wahungu berättar också att många invånare använder plastpåsar som engångstoaletter, som sedan slängs i naturen. Enligt honom har förbudet varit en framgång och nu väntas flera andra plastprodukter förbjudas i landet.

 

Inget förbud på Åland
Huruvida det är vanligt bland ålänningar att använda plastkassar för sina trängande naturliga behov är tills vidare oklart, men så sent som 2016 samlade miljöaktivisten Rauli Lehtinen (L) in över 1300 namnteckningar i ett medborgarinitiativ för ett förbud mot plastkassar på Åland. Något som inte intresserade regeringen Sjögren då.

På bilden: Geoffrey Wahungu, foto: NEMA