Kategorier
Nyheter

Akut ökning av finländare som vill bli könsstympade

Den finska tidningen Iltalehti rapporterar att mängden finländare som söker konsultation för att låta sig bli könsstympade har ökat våldsamt de senaste åren. Aino Mattila från vuxenpsykiatrin på Tammerfors universitetssjukhus säger till tidningen att antalet patienter ökat ”exponentiellt”, från att ha vara ett tiotal till flera hundra. Hon uppskattar att så mycket som 1000 finländare undergick behandling under fjolåret, vilket är fler än mängden finländare som årligen begår självmord. Mattila säger att hon inte tror att trenden kommer att stagnera.

En förklaring till trenden som föreslås i Iltalehti är att universitetssjukhusen nu också välkomnar finska barn som är intresserade av att stympa sina reproduktiva organ. Enligt Mattila är ungefär hälften av patienterna ungdomar under 23 år.

Kirurgin för att könsstympa personer som lider av psykologiska besvär har beskrivits som en ”korrigering” av individen av bland annat Svenska Yle och Hufvudstadsbladet. På Åland framför föreningen Regnbågsfyren samma synsätt och beviljades i början av året knappt €60 000 i bidrag per beslut av socialminister Wille Valve (M) för att bedriva kampanjer riktade till barn på åländska daghem och skolor. Något som beskrevs som en ”dundermedicin” av föreningens verksamhetsledare Sofia Enros och ordförande Martha Hannus samt rektor Anders ErikssonÖvernäs skola.

Könsstympning är inte det första kirurgiska ingreppet som använts på patienter med psykiska åkommor. Mellan 1946 och 1969 skars hjärnvävnaden sönder på åtminstone 1550 finska patienter då proceduren lobotomi användes för att korrigera personer med psykiska besvär. Metoden föll därefter snabbt ur bruk på grund av effektiva läkemedel.

Personerna på bilden har inget att göra med innehållet i artikeln