Åland förlorade 90% av de svenska turisterna under 2020 – färre än 10 000 kom på besök

hotell rum

Inreseförbudet för turister som infördes i Finland ifjol gjorde att åländska turistanläggningar tappade 90% av sina svenska gäster. Situationen är nu katastrofal för logi-näringen och en stor mängd av företagen inom branschen har sadlat om till att vara bidragsberoende. Siffrorna från Ålands Statistik- och Utredningsbyrå bekräftar den dystra sanningen för turismnäringen.

Gästerna minskade med 106 000 på Åland ifjol, varav stugbyar och campingplatser tog de största förlusterna. Totalt kom 84 000 turister för att övernatta på Åland ifjol, jämfört med 190 000 år 2019.

De åländska stugbyarna tappade i princip alla sina svenska gäster. Finska gäster minskade med runt 20% på hotell och gästhem, men var lika många på stugbyar och till och med lite fler än tidigare på campingplatser. Ändå var det under 10 000 svenskar som övernattade på Åland totalt. Turismen från övriga världen minskade med 70%. Antalet ålänningar som övernattade på hotell och gästhem ökade med 2000 från tidigare säsong.

 

Rederier på väg att förlora allt

Gästhamnarna i skärgården närmare Finland klarade säsongen bäst och båtnätterna minskade med endast 10%. Totalt för gästhamnarna var nedgången 26%.

I början av corona-pandemin under april och maj hade hotellen i princip inga gäster, men till sommaren tog det lite mer fart.

Rederierna som trafikerar Åland tappade 1,4 miljoner kunder under 2020 – eller 67% av sina resenärer. I pengar har det största rederiet Viking Line tappat över €300 miljoner i försäljning och gjort över €50 miljoner i förluster, medan konkurrenten Eckerö Linjen tappat €119 miljoner av sin försäljning och gjort €30 miljoner i förlust.