Kategorier
Nyheter

Åland ignoreras när Finlands regering vill införa strängare gränsrestriktioner

Finlands vänsterregering fortsätter i sin strävan att begränsa av det fria samhället. Men Ålands landskapsregering vill också ha sitt att säga om saken.

Idag skickar lantråd Veronica Thörnroos (C) ett brev till inrikesminister Maria Ohisalo (MP), där landskapsregeringen kräver att få bil hörd om de nya gränsrestriktionerna som regeringen Sanna Marin planerar att införa.

Finlands regering försöker skylla på en mutation av det kinesiska viruset Covid-19 för att fortsatt begränsa gränstrafiken och höll en överläggning om saken 13 januari. Landskapsregeringen har hittills inte fått någon information om vad som planeras – vilket föranleder brevet från Thörnroos och LR till sina finska kolleger.

”En eventuell skärpning av gränstrafiken har särskild betydelse för landskapet Åland och det åländska samhället som är beroende av transporter, arbetspendling, sjukvårdspersonal och övrigt utbyte med främst Sverige”, står det i brevet.

Thörnroos påpekar också att landskapsregeringen har rätt att bli hörd i frågor som har särskild betydelse för Åland, dit gränstrafiken utan tvekan hör.

”Landskapsregeringen förutsätter att en faktisk diskussion förs mellan landskapsregeringen och statsrådet innan ett eventuellt beslut gällande skärpningar i villkoren för gränstrafiken fattas. Hittills har ingen kontakt tagits av statsrådet med Ålands landskapsregering i ärendet”, avslutar lantrådet.

På bilden: Statsminister Sanna Marin, foto: Laura Kotila