Kategorier
Nyheter

Ålands Framtid insisterar på skattebefrielse för alla invandrare – förutom finländare

Oppositionspartiet Ålands Framtid insisterade i dagens lagtingsdebatt i sitt krav på att en lag ska stiftas för att bevilja befrielse på inkomstskatten för invandrare som flyttar till Åland. Partiet vill välkomna människor av alla nationaliteter att flytta till Åland med skattebefrielsen förutom finländare…

Oppositionspartiet Ålands Framtid insisterade i dagens lagtingsdebatt i sitt krav på att en lag ska stiftas för att bevilja befrielse på inkomstskatten för invandrare som flyttar till Åland. Partiet vill med skattebefrielsen välkomna människor av alla nationaliteter att flytta till Åland  – förutom finländare, som inte ska ges någon skattelindring. Inte heller ska ålänningar som flyttat bort kunna få någon skattebefrielse ifall de vill återvända till sin hembygd.

– En morot och ett incitament till att välja att bo på Åland, sade partiets ledamot Axel Jonsson i talarstolen under partiets gruppanförande i lagtinget.

Moderaternas partiledare Annette Holmberg-Jansson undrade ifall Ålands Framtid hade tagit fram något underlag för sitt lagkrav:

– Har ni tittat något mera på det? Hur har ni tänkt att det skulle gå till? Vad tror ni att det skulle kunna kosta?

Jonsson vägrade ge svar på Holmberg-Janssons frågor:

– Det är ju svårt för ett litet oppositionsparti att göra en omfattande kartläggning av ett såpass komplext förslag. Därför har vi föreslagit att man ska utreda saken och återkomma till lagtinget, sade han.

 

Lovade ”upp till €10 000 på ett år” i skattelättnader
För närvarande är det ytterst få jurisdiktioner i världen som beviljar skattebefrielser på detta sätt. Ett undantag är Israel, som ger nyinflyttade samt återflyttare en skattelättnad.

Ålands Nyheter har tidigare rapporterat om lagförslaget, som Ålands Framtids dåvarande partiledare Jonsson lämnade in till parlamentet för drygt ett år sedan. Jonsson lovade invandrare ”upp till €10 000 på ett år” i skattelättnader under påföljande diskussion i lagtinget.

Jonsson fick i den diskussionen mothugg både av finansminister Mats Perämaa (L) och liberala lagtingsledamöterna Roger Eriksson och John Holmberg, som istället framhöll att eventuella skattelättnader måste gälla för alla. Lagförslaget behandlas för närvarande av lagtingets Lag- och kulturutskott.

 

Vill slopa kommunalskatten för företag
I dagens anförande krävde Ålands Framtid också att företagens kommunalskatt skulle slopas, vilket skulle innebära en skattesänkning på runt 12 miljoner euro per år för åländska företag, samt motsvarande minskning i mängden pengar som kommunpolitiker har att röra sig med. Pratet om sänkta skatter väckte genast ilska hos liberalernas lagtingsledamot Mikael Staffas:

– Vi riskerar att ge vatten på kvarnen till de som pratar om att de är rädda för att Ålands ska bli ett skatteparadis!

Ifall kommunalskatten skulle slopas innebär det bland annat att företagen i Mariehamn skulle få behålla 7 miljoner euro av sina inkomster, att företagen i Jomala skulle få behålla 1,6 miljoner euro, att företagen i Finström skulle få behålla €644 000 och i Föglö €350 000.

På bilden: Axel Jonsson, foto: Lagtinget