Kategorier
Nyheter

Ålands minsta bro? Nu ska den bort och ny byggas för €100 000

Blinka och du missar den! Vad som kanske är Ålands minsta bro på Vestmyravägen mellan Hellesby och Djäkensböle ska nu renoveras och landskapsregeringen har därför bestämt att konsulterna på WSP Sverige ska få €27 500 för att planera och projektera en ny bro. Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) berättar för Ålands Nyheter att det faktiskt rör sig om en bro, då spännvidden för konstruktionen är över 2 meter. Hade den varit mindre hade den enligt fackspråk räknats som en trumma.

– Bron är i mycket dåligt skick. Utredningen omfattar konstruktionsberäkningar och hydraulisk utredning på grund av att det är ett vattendrag med ett stort avrinningsområde samt arbetsritningar för utförande, säger Wikström.

Hur stor uppskattas den totala kostnaden bli för en ny bro?
– Totalkostnaden för utbyte av en sådan kort bro ligger på ca 100 000 € med geoundersökningar, planering, beräkning och entreprenad. Geoundersökning och beräkningar måste finnas när spännvidden överstiger 2 m och klassas som bro. Under 2 m är klassningen trumma och lindrigare regler gäller.