Kategorier
Nyheter

Ålands Skogsindustrier får €1 450 000 i borgen av landskapet för att bygga värmepanna

Landskapsregeringen beviljade genom byråchef Susanne Strand en borgen på €1 450 000 till företaget Ålands Skogsindustrier.

Företaget ska investera totalt €3 miljoner i att investera i en bioenergianläggning från det svenska företaget AKJ Bioenergi, för att elda trä till att värma upp i Finströms kommun. Deras nuvarande eldningspanna har 20 år på nacken och det var alldeles för gammalt enligt ansökan som företaget lämnat in.

Finströms kommun har lovat att köpa in 8000 MWh per år i energi. Värme från pannan kommer också att användas för att torka bolagets egna virke. Finströms kommuns löfte garanterar inkomster på drygt €400 000 per år till Ålands Skogsindustrier, men denna garanti har inte varit tillräcklig för bankirerna på Andelsbanken, som kommer att gynnas mest av landskapsregeringens generösa borgenslöfte.

Ålands Skogsindustrier har lånat nästan hela beloppet på €3 miljoner från Andelsbanken och lägger endast €100 000 av sina egna pengar i blöt. Trots detta krävde företaget att skattebetalarna skulle gå i borgen med 80% av beloppet – totalt €2,3 miljoner. Landskapsregeringen gick med på högst 50%.