Kategorier
Nyheter

Åländsk firma använde skattemedel till att betala chefernas lyxliv och internationella mutor

Det åländska bolaget Carus lyfte över €50 000 i bidrag från landskapsregeringen under 2019 för att delta på mässor runtom i världen. Pengarna har i huvudsak gått till att finansiera direktörernas lyxliv, med enorma bjudmiddagar till branschhöjdare, samt övernattningar på de finaste hotellen.

Ålands Nyheters granskning visar att direktörerna också stoppat en del av pengarna i egen ficka som dagtraktamenten och även använt skattepengar för att betala internationella mutor. Allt med landskapsregeringens godkännande.

 

Framhäver sig som världsledande

Carus är ett bolag som framhäver sig på två helt olika sätt. I sin kommunikation till allmänheten och potentiella kunder skriver Carus att de är ”det världsledande företaget i IT-lösningar för färjor och kryssningar”. Bolaget anordnar också golfturneringar, delar ut priser och bjuder stora samlingar internationella branschhöjdare på lyxmiddagar under mässor.

 

Miljonförluster i bokföringen

Den andra sidan som bolaget framhäver syns i bokslutet, som visar katastrofala förluster på miljontals euro under de senaste åren för Carus AB Ltd. Systerbolaget Carus Ferry AB Ltd omsätter över 6 miljoner euro om året, men redovisar inga vinster i sin bokföring. Den andra sidan av Carus syns också i att bjudmiddagarna, mutorna, direktörernas resor och övernattningar på lyxhotell betalas till hälften av bidragspengar, som bolaget kräver av landskapsregeringen för att delta i mässor.

Bolagets verkställande direktör och grundare Anders Rundberg har gått så lång i sina bidragskrav att han meddelat landskapsregeringen att Carus kommer att avskeda särskilt utvalda anställda ifall bolaget inte kan genomföra resorna. Direktörerna har också sökt och fått bidrag av landskapsregeringen för sina egna fickpengar under resorna.

 

I åtminstone två års tid har Anders Rundberg hotat med att säga upp samma 8 personer i sina brev till landskapsregeringen

 

Betalade muta för middag med styrelse

Den dyraste resan under 2019 var till mässan Interferry i London, där bolaget passade på att sponsra mässan med ett ”platinum-paket” för $29 000 och bjuda branschhöjdare på en exklusiv lyxmiddag i ett kungligt palats i Londons Greenwich. Pengarna som Carus betalade för ”platinum-paketet” fungerade också som en muta till mässarrangören Interferry för att bli inbjudna med två personer till en middag med deras bolagsstyrelse. Notan för ”platinum-paketet” skickades till de åländska skattebetalarna. Carus passade också på att skicka en suspekt faktura på €4500 för ”konsulter” till skattebetalarna.

Carus skickade sin verkställande direktör Anders Rundberg, försäljningschef John Bertell, Jose Rodriguez, samt en till representant till mässan i London för att smörja upp branschhöjdarna på skattebetalarnas bekostnad. Eftersom resan betalades med bidragspengar passade de fyra representanterna också på att boka varsitt rum på lyxhotellet InterContinental – till en kostnad av över €5000.

 

Bild från Carus bjudmiddag för branschhöjdare som bekostades med skattepengar
Bild från Carus bjudmiddag för branschhöjdare som bekostades med skattepengar

 

Bidragspengar gick till direktörernas egna fickor

Carus fick också bidrag för att betala direktörernas flygbiljetter till London för över €900, samt deras övriga resor med taxi, buss och båt för totalt €411, samt en ersättning på €2 och 15c till verkställande direktör Rundberg för att han körde med sin egen bil från Kalmstavägen till Vikingterminalen i Mariehamn och ytterligare €2 och 15c till Rundberg, som han krävde i ersättning för att han kört med sin egen bil från Kalmstavägen till flygfältet.

John Bertell och en annan representant passade på att ta ut dagtraktamenten på €325 var för sin vistelse i London och Anders Rundberg tog ut ett traktamente på €390. Räkningen för direktörernas dagtraktamenten betalades med bidragspengar.

 

Mässbesök blev lyxresa för vd

Rundberg åkte också till Seattle i Förenta Staterna för att delta i mässan Seattle Ferries, på skattebetalarnas bekostnad. Carus betalade över €3800 för att få ställa ut på mässan. Anders Rundberg passade på att lyxa till det ordentligt för bidragspengarna och gjorde en resa på 8 dagar för att delta i konferensen, som hölls under en dag. Under resan besökte han Los Angeles och bodde på hotellet Hilton, sedan bodde han sex nätter på Hilton i Seattle. Rundbergs hotellnota slutade på €1500 och skickades till skattebetalarna.

Flygbiljetterna på över €2000 fick skattebetalarna också stå för. Rundberg krävde bidrag av landskapsregeringen för att betala sig själv €552 i dagtraktamente under sin lyxresa, något som landskapsregeringen också gick med på.

 

Byråchef har försvarat bidragen

Totalt lyckades bolaget Carus exploatera den åländska befolkningen på över €50 000 under 2019. Susanne Strand är näringsavdelningens byråchef och Ålands Nyheter har tidigare frågat henne hur hennes byrå kan godkänna de extravaganta kostnader och mutor som Carus lyfter bidrag för. Då försvarade Strand bidragsutbetalningarna och hävdade att de dyra sponsorpaketen krävdes för att få ställa upp på mässan Interferry – något som inte stämmer alls.

Omslagsbilden är från Carus bjudmiddag för deltagarna på Interferry-mässan