Kategorier
Nyheter

Åländsk journalists privatliv kränkt av drönare

Journalisten Titte Törnroth skriver i en insändare i den socialdemokratiska tidningen Nya Åland att någon kränker hennes privatliv genom att spionera på henne med en drönare. Hon uppmanar personen att sluta med det och hänvisar till strafflagens kapitel om olovlig observation.

Trafiksäkerhetsverket införde 2015 nya regelverk för obemannade luftfarkoster och hobbyflyg, som gjorde det tillåtet att manövrera dessa utan något särskilt tillstånd. I Trafiksäkerhetsverkets egen informationsfilm uppmanas dock piloter att respektera människors privatliv.

Tidigare har Törnroth dock inte visat samma hänsyn till andras privatliv som hon kräver för sitt eget. I slutet av 2015 publicerade hon och kollegan Jonas Edsvik inte bara namnet, utan också adress och foto på bostaden till en man som oskyldigt anklagades för våldtäkt. Mannens advokat riktade senare skarp kritik i Högsta domstolen mot åländsk regeringspress och Törnroths uthängning av mannen och beskrev den som ”exempellös”.

Namnet på kvinnan som anklagade den oskyldiga mannen för våldtäkt publicerades aldrig av Törnroth eller hennes tidning, trots att hon senare dömdes till fängelse för falsk angivelse.

Bild från Trafiksäkerhetsverkets kortfilm Yrmy – The Aviator