Kategorier
Nyheter

Åländsk man tvingade 15-årig flicka till samlag – döms för grovt sexuellt utnyttjande av barn

En åländsk man dömdes av tingsrätten till villkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn, efter att ha tvingat en 15-årig flicka till samlag, trots att hon försökt få honom att sluta. Mannen var 19 år gammal vid händelsen, som utspelade sig ifjol på fasta Åland.

PÅ FRI FOT En åländsk man dömdes av tingsrätten till villkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn, efter att ha tvingat en 15-årig flicka till samlag, trots att hon försökt få honom att sluta. Mannen var 19 år gammal vid händelsen, som utspelade sig ifjol på fasta Åland.

Delar av domen och bevismaterialet hemligstämplades av tingsrätten och rättegången hölls bakom stängda dörrar. Åklagare Peter Rikberg yrkade på att Daniel Nordqvist skulle dömas för grovt sexuellt utnyttjande av barn, för att ha tvingat en 15 år gammal flicka till samlag, trots att hon upprepade gånger protesterat och sagt att hon inte ville.

Enligt Rikberg hade Nordqvist med uppsåt kränkt flickans sexuella självbestämmanderätt och dessutom utnyttjat det förtroliga förhållande som flickan haft med honom. Rikberg gav ingen motivering till varför han struntade i att väcka åtal för våldtäkt eller tvingande till sexuell handling, trots att polisen utrett det misstänkta brottet som grov våldtäkt.

 

Flickan ångrade att hon sagt något

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/92

Nordqvist bestred anklagelserna, men medgav till samlaget. Enligt honom hade flickan inte nekat till samlag, utan bara förhållit sig passiv. Han hade inte uppfattat att hon avvisade honom. Försvaret menade att den så kallade ”begränsningsregeln” i finsk lag skulle tillämpas på grund av att flickan var mogen för sin ålder. Försvaret bestred alla krav på ersättning till flickan.

Tingsrätten fick ta del av bevis i form av textmeddelanden som flickan skrivit till Nordqvist efter händelsen. Hon hade skrivit till honom att hon ångrade allt och att hon önskade att hon inte berättat om händelsen för någon och att hon önskade att hon kunde ta tillbaka allt. Hon hade också skrivit att det var hennes mor som tvingade henne att gå till polisen fast hon inte ville och att hon ville att allt skulle bli som förut. Flickan hade förhörts två gånger av polisen före rättegången.

 

Tvingades till samlag

Hon berättade att hon hade känt Nordqvist i ett par år före händelsen och han hade blivit ”som en storebror” för henne. Det hade inte funnits någon romantisk relation mellan parterna. Hon hade sett väldigt upp till Nordqvist, som alltid hade ställt upp för henne. Brottet hade skett i juni 2018 i Lemland, när Nordqvist satt husvakt hos en utomstående person. Efter ett tag hade hon och en annan flicka gått och lagt sig. Nordqvist hade varit berusad och kommit till sovrummet där flickorna sov och gått och lagt sig i samma säng. Efter en stund bredvid flickan hade Nordqvist börjat ta på henne och berättat att han var kåt. Den andra flickan sov djupt. Nordqvist hade fortsatt sina närmanden och flickan hade protesterat och försökt övertala honom att sluta. Han hade inte brytt sig om vad flickan sade och utförde samlag på henne, trots att hon fortsatte att protestera, sade att hon inte ville och bad honom sluta. Han hänvisade till att han kört runt på henne mycket och sade att det var det minsta hon kunde göra för honom. Han sade att hon skulle göra det för hans skull. Flickan lyckades till sist freda sig genom att knuffa bort honom. Hon tog på sig kläderna och gick därifrån. Enligt henne hade händelsen tagit 20-30 minuter från det att Nordqvist börjat sina närmanden.

 

Bad om ursäkt på telefon

Flickan sade att Nordqvist inte varit hotfull under händelsen, hon trodde att han var så berusad att han inte förstod vad han gjorde eller tänkte klart. De hade talats vid om saken per telefon dagen efter och Nordqvist hade vädjat till henne att inte berätta om händelsen för sin mor. När han ringde senare hade flickans mor svarat och Nordqvist hade bett om ursäkt till flickan och till hennes mor. 

I tingsrätten berättade Nordqvist att flickan kommit till huset där han var husvakt och han var ganska berusad vid tillfället. Han hade endast minnesfragment av ett samlag, men han mindes inte att flickan skulle ha sagt nej. Samlaget hade avbrutits av flickan. Han berättade att han känt henne i cirka tre år och att hon var sexuellt aktiv. Han hade inte haft för avsikt att utnyttja henne på något sätt. Han mindes telefonsamtalet dagen efter, men mindes inte att han skulle ha erkänt något brott. Han såg flickan som en god vän och menade att det inte fanns någon attraktion mellan dem. Han medgav till att hon hade förtroende för honom och berätta att han inte skulle ha haft samlag med henne ifall han varit nykter. Det var först när hon lämnade rummet som han anade att hon inte varit villig. Han medgav till att han bett henne att inte berätta om händelsen för någon.

 

Mor tvingade sin dotter att gå till polisen

Flickans mor berättade i rätten att hennes dotter uppfört sig konstigt under dagen, tills hon berättat att hon blivit våldtagen. Modern berättade att hon tvingat sin dotter att anmäla saken till polisen. Flickan som sovit i samma rum var kallad till rätten för att vittna. Hon berättade att de gått och lagt sig och att hon snart sov. Nordqvist hade kommit in i rummet och varit full och lagt sig i sängen. Vittnet hade i polisförhör berättat att hon hört Nordqvist viskat om hur kåt han var till den andra flickan före hon somnade. Hon hade senare vaknat när hon hörde flickan protestera när Nordqvist gjorde något. Till vittnet hade flickan senare under dagen berättat att hon kände sig äcklig, att allt var hennes fel och att hon borde sagt ifrån bättre att hon inte ville. I tingsrätten sade vittnet att hon inte mindes att Nordqvist skulle sagt att han var kåt. Hon mindes inte att flickan skulle ha sagt nej i sängen.

 

Glop visste inget

En glop var också kallad att vittna. Han hade inte sett något märkligt och berättade att han varit på en mindre fest i huset. Han hade suttit vid sin dator och spelat och skött sig själv några meter från sovrummet och inte hört några ljud, skrik eller gnisslandet av sängar. Han hade inte heller sett varken flickorna eller Nordqvist gå till sovrummet, men han såg Nordqvist lämna rummet och hade inte noterat att någon annan skulle ha lämnat rummet före honom.

 

Ingen romantisk relation

Tingsrätten konstaterade utgående från berättelserna från flickans mor och flickvittnet att Nordqvist gärning påverkat hennes mående. Tingsrätten konstaterade också att Nordqvist genomfört sexuella handlingar med flickan, trots att hon sagt nej och att han försökt utöva påtryckningar mot henne och utnyttjat hennes tilltro till honom. I finsk rättsskipning kan den så kallade ”begränsningsbestämmelsen” tillämpas på fall med samlag med minderåriga då det gäller unga sällskapande personer ifall det inte är någon stor skillnad i ålder eller själslig mognad mellan parterna och ingens sexuella självbestämmanderätt har kränkts. Tingsrätten ansåg det ostridigt att parterna inte hade något förhållande eller någon romantisk relation. Åldersskillnaden mellan 15 och 19 år bedömdes av tingsrätten som stor, men tingsrätten konstaterade också att flickan var nära skyddsåldern 16 år. Det fanns således inga kriterier för att begränsningsbestämmelsen skulle tillämpas.

 

Rådjur blev påkört

Domen tar över huvud taget inte upp frågan om våldtäkt eller tvingande till sexuell handling, däremot utreds det att en utomstående person körde över ett rådjur på väg till Lemland samt vad Nordqvist åt till frukost.

Daniel Viktor Felix Nordqvist, född 1998, dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av barn till fängelse i 1 år och 9 månader. Eftersom han är tidigare ostraffad blir fängelsestraffet villkorligt. Han dömdes också till övervakning i 1 år och 3 månader. Han ska ersätta flickan €3000 för hennes lidande och ersätta hennes advokater €3500 för deras kval. Domen har inte vunnit laga kraft.