Kategorier
Nyheter

Åländska allmänheten inte välkommen till lagtingets seminarium om Ålands status

För att fira att Åland i 100 år varit ett protektorat under finskt styre kommer republikens president Sauli Niinistö att besöka lagtinget tillsammans med 30 ambassadörer på onsdag den 20 oktober. Presidentens närvaro var tidigare osäker, då han befarades ha exponerats för covid-smitta under sitt Malmö-besök förra veckan, men nu är han bekräftat smittfri.

I plenisalen ska ett stort seminarium hållas bland höjdarna och den åländska allmänheten har att hålla sig borta, då de icke äga tillträde. Istället får de nöja sig med att i direktsändning höra idoler som presidenten, talman Bert Häggblom, Ålandsminister Anna-Maja Henriksson, Robert Rydberg och Sia Spiliopoulou Åkermark hålla tal och föra paneldiskussion.

Under efterkrigstiden lyckades de flesta andra protektorat runt om i världen framgångsrikt utnämna sig till självständiga stater, men ålänningarna har fortfarande inte vågat ta sitt ödet i egna händer. Därav är ålänningarna fortsatt avväpnade och ställda under finsk överhöghet.

Efter seminariet ska president Niinistö och de övriga inbjudna dricka kaffe. Ambassadörerna bjuds av de åländska skattebetalarna på besök till Sjöfartsmuseet, Bomarsunds fästningsruiner och middag på stjärnkocken Micke Björklunds restaurang Smakbyn.

 

Uppdatering 19.10.2021:

Lagtingets direktör Susanne Eriksson säger till Ålands Nyheter att allmänheten inte bjuds in på grund av utrymmet, en pågående pandemi och av säkerhetsskäl. Det är ännu inte klart vad hela evenemanget kostar. Eriksson säger att lagtinget betalar för evenemanget, men att gästerna själva står för sina resekostnader och inkvarteringskostnader.

– Firandet av demilitariseringsavtalets 100 årsdag är ett av lagtingets två stora evenemang med anledning av Åland 100. Det andra är självstyrelsedagen 2022. Detta evenemang är internationellt och syftar också till att på att lyfta demilitariseringens historia men att också understryka att demilitariseringen och neutraliseringen är den levande regimen idag, säger lagtingsdirektören.

På bilden: Lagtingets plenisal, foto: lagtinget