Kategorier
Nyheter

Åländska vänsterpolitiker vill kasta ut invandrad familj som inte stöder deras politik

Ta din familj och stick från Åland om du inte vill ha mångkultur! Det är det ogenerade budskapet som det åländska vänsterpartiet Hållbar Initiativ (HI) skickar till lagtingsledamoten Stellan Egeland och hans familj i en nyligen publicerad insändare.

Egeland har invandrat till Åland från Sverige och blev invald i det åländska parlamentet i det senaste valet 2019, där han sitter på mandat från högerpartiet Obunden Samling.

Efter att Egeland i skarpa ordalag kritiserat Socialdemokraterna för deras stöd till terrororganisationen BLM samt ”mångkultur” har den åländska vänstern svarat med att orkestrera en hatkampanj mot honom som person – dels i parlamentet och dels genom dagstidningar som styrs av lokala bankirer.

Obunden Samling sitter sedan valet i regering och det gör också det nybildade vänsterpartiet Hållbart Initiativ, som grundar sin politik på ideologin Agenda 2030. Trots detta publicerade HI insändare i de socialdemokratiska tidningarna Åland och Nya Åland, där de går till starkt angrepp mot Egeland för att han inte förespråkar ”mångkultur” på Åland. Själva hävdar de att Åland alltid varit ”mångkulturellt”, eftersom de första människorna flyttade till Åland utifrån efter istiden.

Det har tidigare ansetts ovärdigt på Åland – även bland vänstern – att i politisk diskussion angripa sina meningsmotståndares familjer. Denna anständighet frångår undertecknarna Erica Scott, Harry Hartikainen, Ann-Lis Biström, Joel Lindholm, Ola Sundberg, Therese Karlsson och Sofie Roxbäck i sin insändare och uppmanar Egeland att ta sin familj och flytta från Åland.

Enligt internationella avtal är Åland enspråkigt svenskt. Finland har dessutom förbundit sig att garantera för omvärlden att den åländska kulturen och de lokala sedvänjorna ska bevaras – något som lokala vänsteraktörer motarbetar med all makt de kan uppbåda.