Kategorier
Nyheter

Ålänningar ska utrota global fattigdom på endast två år

Föreningen Leader Åland kommer tillsammans med andra åländska bidragsföreningar att utrota fattigdomen på vår jord och få alla människor på planeten att leva i samklang med varandra och naturen – före sista december 2021.

Huruvida de lyckas eller ej återstår att se, men motiveringen räckte i vart fall för att byråchef Susanne Strand på landskapsregeringens allmänna byrå skulle ge föreningen €40 000 av skattebetalarnas pengar i bidrag. Projektet har det mystiska namnet ”Spektrum” och kommer att ske i samarbete med några av Ålands mest penningivriga föreningar, inklusive Företagsam Skärgård, Skördefestens Vänner och Bärkraft.ax. Utifrån kommer Finlandssvenska 4H och ”Aktion Österbotten” att delta.

Robot
Vår regeringstrogna robot läser ur Alexandra de Haas brev till landskapsregeringen

 

Magiskt ord ger obegränsade mängder pengar

Likt en ökande mängd åländska föreningar och företag har Leader Åland upptäckt att ordet ”hållbarhet” har blivit något av en magisk besvärjelse som går att använda på landskapsregeringen för att kunna få obegränsade mängder av de skatteintäkter som exploateras av civilbefolkningen. Alexandra de Haas är verksamhetsledare för Leader Åland och har varit noggrann med att peppra in slogans för landskapsregeringen i bidragsansökan för att garantera pengar till projektet.

Projektet ska ta fram propaganda för ”hållbarhet” enligt landskapsregeringens modell. Detta evangelium ska sprida ljuset i omvärlden och inspirera till handling och utveckling.

 

Projektledare får €15 000 

Rent praktiskt kommer projektet gå ut på att bolaget Luvid Film kommer att få €15 000 för att spela in 14 korta filmer där individer som är särskilt hängivna landskapsregeringens ideologi får komma till tals. Individernas deltagande i filmerna räknas som talkoarbete, så att Leader Åland kan inkassera €1600 extra i bidrag.

Därutöver ska €5000 läggas på att sprida regeringsevangeliet över hela världen på sociala medier för att ”inspirera och uppmana till handling för ett hållbart liv samt uppmuntra till inflyttning”.

Mest pengar kommer att gå till projektets ledare, som får en ersättning på €15 000 för att ”delta i styrgrupp, kommunikation, koordinering, resa”, samt för att arrangera ”schnippeldisco”. Projektledare blir Harriet Strandvik och enligt föreningen var hon den enda som var intresserad av uppdraget. Ett ”schnippeldisco” är ett evenemang där man tar tillvara på ratade livsmedelsprodukter för att minska matsvinnet och slöseriet. Därför ska €1000 av bidragspengarna gå till att köpa serveringsmaterial, nya borddukar och annat för tillställningen.

 

Inspirationsresa till Västerbotten

Ålands Nyheter har tidigare rapporterat om hur lagtingsledamot Liz Mattsson (C) använt bidragspengar för att ordna alla tiders weekendresa till den svenska västkusten, där deltagarna bodde på olika lyxhotell och satte i sig svindyra skaldjursmiddagar på skattebetalarnas bekostnad. För att få bidragen hävdade Mattsson att det var frågan om en ”inspirationsresa”. En organisation som verkligen lät sig inspireras av detta var Leader Åland, som nu ska använda nästan €10 000 av sitt bidrag för att resa till Västerbotten och låta sig inspireras, samt sprida ”information”.

 

Förening granskade sin egen bidragsansökan

Föreningen Leader Ålands bidragsansökan lämnades in för oberoende granskning av föreningen Leader Åland, som gav ansökan 3,9 av 5 poäng och bedömde att projektet passar bra in i landskapsregeringens ”utvecklingsstrategi” och bör få €39 600 i bidrag. Byråchef Susanne Strand godkände föreningen Leaders bidragsansökan med motiveringen att den har förordats av föreningen Leader.