Kategorier
Nyheter

AMS ska satsa på att locka utländsk arbetskraft när ålänningarna inte duger för arbetsgivare

När de löner och de arbetsvillkor som erbjuds i vissa branscher inte lockar unga ålänningar är lösningen inte att höja lönerna, förbättra arbetsvillkoren eller träna den egna arbetskraften enligt den fria marknadens principer. Sådant kostar pengar, och de pengarna behövs mer för att betala skatter till politiker och räntor till bankirer.

Därför har landskapsregeringen bestämt att AMS ska satsa skattepengar för att rekrytera utlänningar för att ersätta de otacksamma åländska ungdomarna som arbetskraft, enligt verksamhetsplanen för 2022:

”AMS kommer fortsättningsvis att lägga resurser på rekryteringsinsatser på och utanför Åland bland annat genom aktiviteter inom ramen för Åland Living och genom aktivt deltagande i det europeiska nätverket inom arbetsförmedling och rekrytering, EURES. Även högskolepraktikverksamheten följer denna strategi och har från och med 2016 breddats till att omfatta alla studerande, oavsett om de lyfter åländskt studiestöd eller inte, som önskar få en praktikplats på Åland.”

I rapporten konstateras också att Åland har en hög relativ arbetslöshet och att ungdomar flyttar bort från Åland för att få bättre möjligheter i karriären.

Näringsminister Fredrik Karlström (M) beslöt igår att anta verksamhetsplanen för 2022. Han har tidigare gått ut på sociala medier med att han vill fördubbla invandringen och ta 20 000 inflyttare till Åland. Något som skulle göra ålänningarna till minoritet i sitt eget landskap.

Totalt får AMS under 2022 en budget på €12 345 000 av skattebetalarnas pengar, som ska användas för ett mångfacetterat utbud av bidrag och stöd för de som inte kan ordna sin försörjning på annat sätt.