Anklagar lagtingsledamot för landsförräderi

Medborgaren och Getabon Göran Öström offentliggjorde under påskhelgen anklagelser om landsförräderi riktade mot den åländske lagtingsledamoten och oppositionspolitikern Stephan Toivonen (ÅD). Anklagelserna publicerades av Öström på en sida i sociala medier som drivs tillsammans av finansminister Mats Perämaa (L) och IT-minister Tony Asumaa (L).

Med anledning av att Ålcom nyligen tog bort TV-kanalen Russia Today från sitt grundutbud insinuerade Öström först att Toivonen var avlönad av främmande makt och arbetade för att underminera landets inre säkerhet, för att sedan klargöra sig och öppet anklaga Toivonen för att arbeta för en främmande makt, närmare specifikt Ryssland.

 

”Skamliga beskyllningar”

Toivonen har avvisat anklagelserna, som han menar är så kallade ”fake news”, fabricerade av Öström. Göran Öström, som uppger sig vara partipolitiskt obunden, vidhåller vid anklagelserna och skriver att det är ”skamligt” att Toivonen arbetar för en främmande makt och uppger sig vara ”väldigt rädd över vilka som är representanter i lagtinget.” Toivonen har å sin sida skrivit att det är Öströms beskyllningar som är skamliga.

 

Upp till livstids fängelse

Landsförräderibrott hör till de allvarligaste brotten enligt finsk lagstiftning och medför fängelsestraff i ett år upp till livstids fängelse beroende på brottets grovhet och huruvida Finland befinner sig i krigstillstånd eller under ett omedelbart hot om väpnad konflikt. Enligt lagen döms den som med hjälp av en främmande makts ekonomiska stöd på något sätt företar en handling som kan inkräkta på Finlands självbestämmanderätt till minst ett och högst tio års fängelse. Den som upprätthåller en brottslig förbindelse med en främmande makt eller dess agent döms till högst två års fängelse.

 

Misslyckat aprilskämt?

Till Ålands Nyheter nekar Toivonen till att någonsin ha arbetat för eller alls blivit kontaktad av främmande makt. På vår begäran om att redogöra för sina medborgarskap svarar Toivonen att han ”aldrig haft något annat än finskt medborgarskap.” I övrigt frågar sig Toivonen ifall det inte var första april som Öström publicerade sina anklagelser.