Kategorier
Nyheter

Arabisk fiendesoldat får fängelse efter överfallsvåldtäkt mot minderårig flicka i Esbo

En arabisk fiendesoldat som går under namnet Ali Taqi Hussein Al-Azzawi överföll och våldtog en minderårig flicka när hon gick på en grusväg på väg hem från stranden vid Klappträsk i Esbo efter att hon varit och simmat sent på kvällen. Han dömdes redan i början av året av tingsrätten och Helsingfors hovrätt fastställer nu straffet, efter att Al-Azzawi överklagat domen.

 

För liten för att våldta enligt försvaret

Enligt försvaret vart samlaget frivilligt och anklagerskan hade dessutom ändrat och överdrivit sin berättelse. Eftersom inga skador hittats vid offrets underliv menade Al-Azzawis advokater att han var oskyldig. Dessutom hade han inte känt till att flickan var minderårig. Försvaret pekade också på att hon haft alkohol och att Al-Azzawi inte var större än henne i växten.

Eftersom fiendesoldaten inte använt så mycket våld och bara skadat flickan lindrigt menade försvaret att ”gärningen inte var så allvarlig på det hela taget”. Försvaret hade också kallat in ett nytt vittne i formen av annan arabkarl.

 

Överfölls på vägen hem

Tidigare i år dömde Västra Nylands tingsrätt Al-Azzawi till 3 år och 4 månaders fängelse för grov våldtäkt han begick sommaren 2018 i Klappträsk i Esbo, mot en då 17-årig flicka, som han överföll på en grusväg där hon gick ensam sent på kvällen, efter att ha varit och simmat. Flickan hade inte haft någon chans att försvara sig vid det plötsliga överfallet, men lyckades efter några minuter slita sig och springa iväg från Al-Azzawi. Under övergreppet fick hon många blåmärken och skrapmärken över kroppen. Araben passade på att stjäla flickans skor och telefon, som blev kvar när hon flydde.

Under kvällen hade flickans två vänninor undrat vart hon tagit vägen, försökt ringa hennes telefon och även varit ute och letat efter henne. De hittade henne hysterisk på badrumsgolvet, gråtande och skrikande i panik. Efter ett tag kunde hon berätta vad hon utsatts för och kunde också beskriva gärningsmannens utseende som en man från Mellanöstern, lite äldre än dem.

 

Undrade hur offret kunde minnas honom

Al-Azzawi hade en annan berättelse om vad som hänt. Enligt honom hade han varit på väg hem från sitt jobb på K-Market Ravioli när han hörde en flicka som ropade i en buske i närheten av butiken. När han gått för att hjälpa henne hade hon kastat sig över honom med kyssar. Sedan hade de kommunicerat med hjälp av Google Translate på hans telefon medan flickan fortsatt med att ta på honom och till sist övertygat honom till att ha samlag. Därefter hade hon bett att få följa honom hem, men han hade avböjt med hänvisning till att han var asylsökare utan uppehållstillstånd. Han berättade att han märkt att flickan inte var jungfru och återkom gång på gång i sitt förhör om hur ”lätt” hon var. Han undrade också hur hon kunnat komma ihåg honom.

 

DNA upptäcktes i polisens register

Enligt läkarutlåtandet var flickans blåmärken och skador sådana som tydligt visade att kvinnan hållits fast under våldtäkten på det sätt hon berättat. Manligt DNA påträffades i flickans trosor.

Det dröjde en lång tid efter våldtäkten före poliserna kunde fatta misstankar mot Al-Azzawi. Misstankarna uppstod när hans DNA registrerades av Centralkriminalpolisen i samband med ett annat brott undersöktes och polisen kunde matcha det med det som påträffats i offrets kläder.

Al-Azzawi hade sett på nyheterna om en våldtäkt som ägt rum på samma plats och blivit rädd för att bli misstänkt. Han hade ringt sin vän Mustafa, som lugnat honom. Mustafa vittnade i hovrätten och intygade att det var omöjligt att hans vän skulle ha kunnat våldta någon.

 

Försvaret inte trovärdigt

Offret hade berättat om våldtäkten för vittnena direkt efter händelsen, för sina föräldrar dagen efter, strax därpå för sjukvården, och senare för polisen, för tingsrätten och för hovrätten. Hennes berättelser hade i stort varit identiska och inte ändrats.

Ur den tekniska bevisningen framkom det att det var omöjligt att Al-Azzawi träffat kvinnan vid den tidpunkt som han uppgett. Hovrätten lade inget större värde i vännen Mustafas vittnesmål och fastslog tingsrättens dom för grov våldtäkt.

Fiendesoldaten Ali Taqi Hussein Al-Azzawi, officiellt född 1995, döms därför till endast 3 år och 6 månaders fängelse för grov våldtäkt. Åklagaren yrkade inte på utvisning. Al-Azzawi hålls häktad i väntan på att förpassas till Vanda fängelse. Hans offer får endast €7400 i skadestånd för sitt lidande.