Kategorier
Nyheter

AstraZenecas vaccin mot Covid-19 stoppas i alla nordiska länder, men inte i Finland

Över 20 länder har förbjudit eller pausat vaccinering mot Coivd-19 med det läkemedel som säljs av AstraZeneca. Orsaken är ett stort antal dödsfall och andra allvarliga biverkningar som misstänks härledas till vaccinet. Problemen ska bero på att blodet koagulerar sig hos vissa patienter som fått sprutan. I Sverige har Fria Tider rapporterat redan i januari om dussintals dödsfall som misstänks bero på biverkningar – men då från andra företags vacciner.

Under en presskonferens igår berättade landskapsläkare Knut Lönnroth att åländska sjukhus i huvudsak använder sig av corona-vaccinet från Pfizer, men att de också i mindre utsträckning använder AstraZenecas vaccin för personer som är under 70:

– Jag har inte hört någonting alls som skulle vara oroväckande från Åland, utan det förefaller vara de klassiska lokala biverkningarna här, smärta och svullnad. Jag har inte heller hört om några allvarliga allergiska reaktioner.

Finland är just nu ensamt bland de nordiska länderna med att fortsätta med AstraZenecas vaccin.

– Vaccinexpertgruppen på Institutet för hälsa och välfärd (THL) har gjort den bedömningen att det inte finns några argument för att göra paus i vaccineringarna nu, men det har man bestämt i andra länder. Man behöver titta på förekomsten – och det här handlar om blodproppar, i några fall blodproppar i lungorna, vilket är en allvarlig sak – men den stora frågan är: Är det vanligare bland de som vaccinerats än vad man kan förvänta sig i den här befolkningen utan vaccin?

Till Ålands Nyheter skriver Lönnroth att det fortfarande inte finns något lovande antiviralt läkemedel för att bota Covid-19 efter att man blivit smittad.

– Däremot mycket behandling av symptom och komplikationer som förbättrar chansen att inte få allvarliga komplikationer och att överleva.