Kategorier
Nyheter

ÅSUB ska grundligt analysera hela planetens ekonomi för att rädda Ålands tillväxt

Vicelantråd Camilla Gunell (S) beslöt att ge skattebetalarna äran att betala €45 000 till Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) för att byråkraterna där ska ta reda på hur åländska företag borde göra för att…

Vicelantråd Camilla Gunell (S) beslöt att ge skattebetalarna äran att betala €45 000 till Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) för att byråkraterna där ska ta reda på hur åländska företag borde göra för att få någon tillväxt i framtiden.

Den åländska ekonomin har gått dåligt de senaste åren och i slutet av februari publicerade ÅSUB siffror som visar att det privata näringslivet – som försörjer hela samhället – minskade sin omsättning under 2018. Tillväxten slutade på -0.4% för fjolåret.

Konkurserna bland de åländska företagen har ökat ordentligt under de senaste 10 åren, vilket kostat hundratals anställda deras jobb. Över 200 ålänningar har blivit av med jobben på grund av konkurser bara de senaste 4 åren.

Den sittande vänsterregeringen, ledd av Katrin Sjögren (L) har på senare tid mottagit allt bittrare kritik från oppositionen och från företagare för landskapets misslyckade ekonomiska utveckling, men regeringen har slagit ifrån sig kritiken och istället lyft den låga arbetslösheten och höga inflyttningen till Åland.

I uppdraget som Gunell gett byråkraterna på ÅSUB ingår bland annat att analysera hela planetens ekonomi – både ur konsumenternas och producenternas perspektiv – genom att göra en ”omfattande litteraturöversikt”. Ett uppdrag som ÅSUB lovat LR att slutföra under 2019.