Kategorier
Nyheter

Asylaktivisten Merete Mazzarella: Finlands folk har blod på sina händer

Författarinnan och asylaktivisten Merete Mazzarella anklagar idag i en essä i den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet finska myndigheter för att ha försökt kringgå asylrätten i syfte att ta emot färre invandrare till landet.

Ambassadörsdottern Mazzarella kallar i sin essä Finlands folk för ”egoistiskt” och kritiserar regeringen och president Niinistö för att inte likt den svenska regeringen ”kraftfullt ha tagit avstånd från främlingsfientlighet”. Mazzarella beklagar sig också över att asylsökande inte har blivit inkluderade i Finlands 100-års jubileum.

Mazzarella fortsätter med att det hade varit möjligt för Finland att ge asyl åt fler än de 30 000 som sökte 2015 och hänvisar till den svenske socialdemokratiske asyljuristen Viktor Banke som beskriver sig själv som ”asylrättsmiljonär” och i sin bok Andrum kräver att det enda bevis som ska behövas för att ha rätt till asyl är att man själv säger sig ha det.

 

Försvarar människosmugglare

Merete Mazarella skriver också att den finska asylpolitiken varit ”snål” och att hon har känslan av att finska medborgare har blod på händerna. Hon fortsätter med att kalla människor som förespråkar att hjälpa flyktingar i deras närområden för hycklare. I sin essä i Hufvudstadsbladet försvarar hon människosmugglare och kallar kritiker av deras affärsverksamhet för hycklare och skriver att id-kontroller vid gränser är ”fullständigt oacceptabla” eftersom de enligt henne främst drabbar ”asylsökande som saknar id-handlingar, till exempel ensamkommande unga afghaner.”