Badhotellet Carlsro får €35 000 i bidrag för att bygga strandbastu – säger att de ska sätta Åland på kartan

Carlsro

Vilken färdighet är viktigast av alla för att framgångsrikt kunna driva ett företag på Åland – oavsett vilken bransch du verkar i?

Tänkte du svara med något som yrkeskunskap, entreprenörskap eller sinne för affärer hade det varit en god gissning, men det allra viktigaste på Åland idag är att kunna skriva tjusiga bidragsansökningar så att din firma får en välbehövlig injektion av saftiga pengar från skattebetalarna – helst innan någon verksamhet inleds.

Bolagsmännen bakom nystartade Carlsro Badhotell i Föglö begriper detta bättre än många andra och har skickat in en bidragsansökan till landskapsregeringens finansavdelning för att få pengar till att bygga en badbrygga och en strandbastu – och hör hur tjusigt det kan låta:

”Ålands skärgård kommer att få ett lyft, en destination som osar av det Åländska DNA;et – nämligen närheten till havet, klipporna, och skärgården i kombination med högklassig logi. Vi har redan varit med på framsidan av Hufvudstadsbladet, blivit ombedda att gästföreläsa på företagslinjen vid Åbo Handelshögskola samt medverkat i en större finlandssvensk veckotidning. Vi kommer vara med till att sätta Åland på kartan nu när många resenärer samt researrangörer omställer sina resmål till att fokusera mer på Norden i dessa Corona-tider. Vi är gärna stolta ambassadörer för Åland.”

Man kan inte känna något annat än ödmjuk tacksamhet över att just Åland får föräras och lyftas upp på detta sätt. Det tyckte också landskapsregeringen näringsavdelning, som via byråchef Susanne Strand godkände €35 000 i bidrag till badhotellet – trots att bolaget ansökt om en mindre summa. Resten av investeringen på €112 000 kommer från lånade pengar.

Ägarbolaget Delfs AB lovar i sin ansökan att den nya strandbastun kommer att resultera i att 2 kvinnor och 2 män nyanställs – vilket antagligen rör sig om säsongsarbetare under sommaren.

Delfs AB har också angett att 40% av företagets omsättning utgörs av export.

Enligt budgeten kommer ungefär hälften av pengarna användas för att anlita Allbygg, medan resten fördelas över andra firmor inom el, VVS, takläggning och inredning.