Kategorier
Nyheter

Bankkort stals från bostad i Föglö – utlänning fångades på bankomaternas kameror

En utländsk man döms för att ha använt ett bankkort som stulits i Föglö, men frikändes från själva stölden i brist på bevis.

Enligt åklagaren hade Ioan-Stefan Abraham stulit en bärbar dator och ett bankkort från en persons bostad i Föglö. Bankkortet hade Abraham använt för att ta ut €500 från en bankomat i Mariehamn och €500 från en bankomat i Åbo. Han hade också använt kortet för att handla för €164 på ett kryssningsfartyg och för att göra en PayPal-överföring på €100. Den totala summan uppgick till €1264.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 21/59

Han stod också åtalad för att ha använt en annan persons bankkoder utan tillstånd och plundrat offrets konto på €700. Brotten skedde under våren 2017.

Abraham själv nekade till alla anklagelser. Som bevis fanns foton från bankomaternas övervakningskameror, men Abraham menade att han använde sitt eget bankkort vid tillfället.

Offret berättade att han gått till arbetet tidigt på morgonen och att han inte låste dörren, ”för så gör man inte på Föglö”. Några timmar senare var han hem för att hämta sin plånbok och upptäckte att den låg på golvet. På väg in till Mariehamn märkte han att bankkortet saknades. Fortfarande hade han inte i tankarna att det kunde vara stulet.

När han på kvällen skulle betala en räkning, upptäckte han i internetbanken att pengar tagits ut och spärrade kortet. Nästa dag upptäckte han också att en bärbar dator var borta.

Det var enkelt för polis och åklagare att hitta bevis för att Abraham haft och använt det stulna bankkortet, men utredningen präglades delvis av slapphet. Till exempel hade man inte hört färjepersonalen, som kunde ha sett Abraham resa till Föglö. Det stulna kortet hade använts för att göra ett inköp från rederiet Ansgar, men de trafikerar flera linjer än Föglö och polisen hade inte samlat bevismaterial från kassaregistren. Därför förkastades åtalet om stöld.

”Det saknas bevisning som knyter Abraham till målsägandes bostad i Föglö, eller ens ett område i närheten av bostaden”, skriver tingsrätten.

Data och övervakningsmaterial från bankomaterna var däremot klara bevis på att Abraham använt det stulna kortet, då man hade exakta klockslag som matchade filmerna.

Det var däremot svårare att bevisa att det var Abraham som gjort överföringarna på €700 till sitt eget konto med stulna bankkoder och han frikändes på den punkten:

”Tingsrätten kan konstatera att det enbart är styrkt att 699,84 euro har överförts till Abrahams konto från målsägandes konto. Det finns ingen bevisning som knyter Abraham direkt till de faktiska överföringarna och bevisningen gällande att han kommit över bankkoderna för att utföra överföringarna är inte tillräckligt stark.”

Ioan-Stefan Abraham dömdes för betalningsmedelsbedrägeri till €1900 i böter. Domen har inte vunnit laga kraft.

Bilderna är från bankomaternas övervakningskameror i Mariehamn och Åbo