Kategorier
Nyheter

Bankmogulen Anders Wiklöf gjorde rekordvinst på €12 miljoner – lyfter samtidigt krisbidrag för coronavirus

Den socialdemokratiske bankmogulen Anders Wiklöf slog sitt tidigare rekord och gjorde en vinst på €11 800 000 i sitt bolag Wiklöf Holding för räkenskapsåret 2019. Samtidigt har han lyft €200 000 i bidrag från de åländska skattebetalarna till sin nattklubb Arkipelag i Mariehamn på grund av akuta likviditetsproblem förorsakade av viruset Covid-19.

Nyheten om rekordvinsten publicerades igår i Ålandstidningen, som snabbt styrde om sin politiska inriktning till vänster efter att den blev uppköpt av Wiklöf för några år sedan. I sin tidning skryter Wiklöf om den stora vinsten i hans livsmedelsbolag Mathias Eriksson:

– Mathias Erikssons resultat har aldrig vart bättre sedan jag köpte bolaget för 30 år sedan.

Wiklöf Holding är en stor aktör inom sprithandeln i norden och har tidigare haft som mål att bli en större distributör än statliga monopol som Alko och svenska Vin & Sprit. Genom bolaget äger Wiklöf den största andelen i Ålandsbanken.

Det var också via Ålandsbanken som Wiklöf nyligen lyckades exploatera ett bidrag på €200 000 till Arkipelag, genom att låta bolaget låna €1 miljon av hans egen bank och sedan lyfta ett 20% stöd för lånet av Ålands landskapsregering.

Wiklöf Holding ägs helt och hållet av Anders Wiklöf och en del av bolagets inkomster kan härledas till profiter från försäljning av militärt materiell i Kosovo, Afghanistan och Libanon.

På bilden: Wiklöf, foto: Ålandsbanken