Kategorier
Nyheter

Djärv bluff på €80 000 räckte inte till jackpot i PAF-extravaganza

Vicelantråd Camilla Gunell (S) höll i förra veckan den årliga extravaganzan för bidragsbetalningar från landskapets casinoinkomster till miljöprojekt. Penningintresserade föreningar från både när och fjärran hade bombarderat landskapsregeringen med bidragskrav i hopp om att kamma hem jackpot och totalt delades €449 000 ut till 15 föreningar, samt €50 000 till miljöbyrån. Landskapsregeringen passade även på att ge sig själva €70 000.

 

Fågelskådare fick pengar för husrenovering

Ålands fågelskyddsförening, som till huvudsak består av karlar och leds av Johan Ekholm, kunde kassera in €42 000 för att underhålla sina fågelskådarstationer, trycka sin årsberättelse, samt för ”allmänna omkostnader”. Utav pengarna är €20 000 reserverade för att fortsätta renoveringen av ett fyrvaktarhus för fågelskådare på Lågskär som hittills fått €50 000 av landskapsregeringen. Renoveringen har pågått sedan 2015 och förväntas fortsätta i minst 4 år till.

Föreningens ”allmänna omkostnader” består av drygt €7 000 i administration och möteskostnader samt drygt €8 600 för båttransporter. Föreningen har tillgångar till ett värde av €60 000.

Ålands djurskyddsförening, med över 600 medlemmar, ville ha €13 000 i bidrag för sin verksamhet under 2018, men fick nöja sig med €9500.

 

Grumligt förslag avslogs

Vicelantråd Gunell nappade inte på förslaget från ”Vestanträsk bys samfällda land och vattenområden” på att de skulle få €8250 av landskapsregeringen för att köpa fisk. Föreningen hade för avsikt att plantera ut 150 gräskarpar för att beta av växtlighet i sitt träsk, men landskapsregeringen var av åsikten att gräskarpen är överskattad som fisk och i sin framfärd dessutom kan komma att grumla vattnet.

Föreningen Ekologiska odlarna på Åland som håller med rådgivning och fältvandringar fick €4000 för verksamhetsåret 2018. Föreningen har tidigare drivit propagandakampanjer mot genmodifierade grödor.

 

€25 000 ner i diket

Föreningen Rädda Lumparn, som leds av politikern Danne Sundman (M) fick €25 000 av landskapsregeringen för verksamhetsåret 2018. Föreningen ska använda pengarna till vattenskyddsprojekt såsom bland annat en reningsdamm, en infiltrationsdamm, samt ett utjämningsdike.

 

€21 000 till verksamhetsledaren, €6000 till verksamheten

”Energi och miljötekniska föreningen i landskapet Åland”, som leds av verksamhetsledare Sussi Karlsson samt styrelseordförande Magnus Kalvik, hade krävt €27 000 i bidrag för sina kurser för företag inom byggbranschen. €21 000 av bidraget hade föreningen tänkt använda för att avlöna 25% deltidsanställde verksamhetsledaren Karlsson, men landskapsregeringen beviljade endast stöd för föreningens ordinarie verksamhet.

Föreningen Ålands teknikkluster ville ha €12 500 i bidrag för att ”samarbeta med stiftelsen Emilia” samt för en tilläggsprojektering för ett projekt kring ett reningsverk i Östersjön. Gunell beviljade €3000 för föreningens ordinarie verksamhet.

Ålands fiskevårdsförening, som leds av ordförande Torsten Fredriksson, fick €9000 för att gynna rovfiskar runtom fasta Åland.

 

Helsingforsförening fick €25 000

Den finlandssvenska föreningen Natur och Miljö hade känt vittringen av åländska bidragspengar och lämnade över ett krav på €50 000 för att ordna så kallade ”naturskoldagar” där åländska barn får träffa bland andra ”Kurre Ekorre” och ”Älgen Älgbert”. Föreningen ville använda bidragspengarna till att anställa ytterligare specialkompetens och beräknade sin årliga kostnad för naturskoldagar till €105 000 eller motsvarande ca €360 per skolbesök. Pengarna ska också användas för att fortbilda lärare och fritidsledare som arbetar med nyanlända invandrare i ”praktisk utomhusundervisning”. Gunell beviljade €25 000 i bidrag.

Den Helsingforsbaserade föreningen leds av styrelseordförande Jan Ekebom samt verksamhetsledare Bernt Nordman och har verksamhetsområdena ”miljöfostran” samt ”miljöpolitisk verksamhet”, som bland annat går ut på att kampanja mot att folk pissar i sjön.

 

Emmaus fick €20 000

Emmaus Åland missade inte detta tillfälle att få bidrag och kunde denna gång kassera in €20 000 för att ”göra upp en hållbarhetsstrategi under 2018”. Kostnaderna skulle huvudsakligen gå till att avlöna en projektledare på 50% deltid.

Lions Club fick €5000 till propaganda för att förmå ålänningar att städa i naturen inför våren.

 

Svampinventering för €15 500

Föreningen Societas pro Fauna et Flora Fennica sökte och fick knappt €6 400 för att driva Nåtö biologiska station samt €15 500 för att avlöna sig själva för att inventera tickor under tre månader.

Föreningen Katthjälpen sökte €25 000 i bidrag, men fick nöja sig med €6500 för sin verksamhet 2018.

Åbo Akademi sökte och fick €105 000 för sin verksamhet på Husö biologiska station under 2018.

 

Djärv bidragsbluff synades av landskapsregeringen

Föreningen Ålands Näringsliv gjorde ett djärvt försök till att bluffa till sig dubbla bidrag för samma projekt när de smög in ett bidragskrav på €80 000 för vad de kallade projektet ”Konkretisera hållbara och medvetna produktions- och konsumtionsmönster”, med syfte att använda pengarna till att avlöna och hålla en projektledare med kontor.

Landskapsregeringen upptäckte dock bluffen och konstaterade att föreningen redan blivit beviljad €55 000 respektive €60 000 för två likadana projekt under andra namn, och att föreningen inte slutrapporterat det ena projektet och skjutit upp det andra projektet. Ålands Näringsliv leds av verkställande direktör, bankiren och Trumpkritikern Anders Ekström samt styrelseordförande, bankiren Peter Wiklöf.

 

Landskapsregeringen gav €70 000 till sig själva

Landskapsregeringens miljöbyrå ville ha €60 000 för ”inspiration” samt andra konkreta och mindre konkreta användningsområden, bland annat dikning och anläggande av våtmarker vid Nabben, Möckelbybäcken, Markusbölefjärden och Prästträsket. Gunell beviljade €50 000 till byrån.

Landskapsregeringen beslöt även att ge €70 000 till sig själva för sitt projekt bärkraft.ax, som beskrivs som ett ”nätverk för att bidra till ett bärkraftigt och hållbart Åland” som ”bidrar till ökad samordning och kompetens mellan och inom samhällssektorerna”, vilket i praktiken inneburit propaganda mot plastkassar.

 

Ålands Natur och Miljö kammade hem jackpot

Det största bidragskravet kom från föreningen Ålands Natur och Miljö, som krävde €228 000 för sin löpande verksamhet under 2018 samt för projekten ”Operation Kemikaliesmart Åland”, ”Förstudie till omställningslab” och ”Hållbar destination”, varav det sistnämnda är en ompaketering av det oönskade näringslivsprojektet Green Key, som hittills fått åtminstone €78 000 i bidrag. Föreningen, som leds av Simon Holmström, kunde till sist kamma hem extravaganzans största jackpot efter att Gunell beslöt att ge ett bidrag på totalt €177 000.

Enskild föredragning med Camilla Gunell

På bilden: ”Bluffmakaren” pokermästare Johan Duhamel