Boj mejades ner av M/S Amorella vid Julholmskläpparna i samband med gårdagens grundstötning

Viking Lines kryssningsfartyg M/S Amorellas grundstötning igår skedde i närheten av ett trångt far kallat Julgrund eller Hjulgrund i västra Föglös skärgård. Fartyget kördes upp på stranden på närliggande Järsö och senare evakuerades de 200 passagerarna med hjälp av gränsbevakningen och andra fartyg till den närliggande färjehamnen i Svinö.

Dykare har konstaterat plåtskador i skrovet och olyckan utreds nu, samtidigt som rederiet har att ta reda på hur de ska göra med de långtradare och bilar som fortfarande står ombord – samt passagerarnas tillhörigheter från hytterna.

 

Fartyget gick på grund vid Julgrund och strandades vid Järsö

 

Två fotografier som Ålands Nyheter tagit del av visar hur en isboj ligger halvt sjunken efter att den mejats ner i samband med grundstötningen. Fotograf Lennart Nordlund som bor i närheten bekräftar för Ålands Nyheter att bojen på fotot är en av bojarna i det trånga faret Julgrund.

Fartyget ligger djupt i lerbotten vid Järsö och rederiet utreder nu hur det ska transporteras till varvet i Åbo på bästa sätt. Amorella gick på grund vid samma plats i december  – då berodde det på ett tekniskt fel som slog ut maskineriet. Denna gång misstänks för närvarande inga tekniska fel.

Den nermejade bojen, i bakgrunden Yttre Julholmskläppen