Kategorier
Nyheter

Bryggmästare Mats Ekholm vägrar bjuda på en sup

Inte ens en sup kommer ålänningarna att få efter att de pungat ut med €100 000 i bidrag och €250 000 i lån till det nybildade Slottsdestilleriet i Kastelholm. Detta bittra besked ger bryggmästare Mats Ekholm till Ålands Nyheter idag, men en granskning av alkohollagen visar att det ännu finns hopp för törstiga skattebetalare. Och bryggmästaren är kanske inte så omöjlig när allt kommer till kritan.

Slottsdestilleriet ägs av ett konglomerat bestående av det bidragsberoende Nordiska Matkompaniet (som marknadsförs under namnet Smakbyn), det bidragsberoende bryggeriet Stallhagen, Silverskär, och ett bolag ägt av Carl Lönndahl, samt de åländska politikernas spekulationsbolag Ålands Utvecklings AB – som redan spekulerat bort miljontals euro av skattebetalarnas pengar. Ålands Nyheter ringde upp bryggmästare Ekholm, som också är politiker för Centerpartiet:

Hur mycket pengar satsar ni totalt i Slottsdestilleriet?
– Det är svårt att säga. Det finns ingen definition på det, utan det beror på hur stora vi ska bli. Du får vara mer precis i den frågan.

Hur mycket pengar har ni investerat i köpet av aktiekapital?
– Aktiekapitalet är inte mer än €2000.

– För mig är det ointressant att berätta för Åland hur mycket pengar vi investerar, vad är det du vill veta?

Ålands Utvecklings AB (ÅUAB) har ju lånat ut €250 000 till Slottsdestilleriet, så jag vill veta hur mycket de andra investerar?
– ÅUAB sitter med som ägare och har 20% i bolaget. Övriga bolagsägare är Stallhagen, Tjudö Vingård, Silverskär och Carl Lönndahl.

Har de andra också lånat ut lika mycket pengar?
– De har också lånat ut pengar i form av kapitallån till bolaget för att vi ska kunna investera i maskiner, renoveringar och så vidare.

Är det €250 000 var de har lånat ut?
– Det kommenterar jag inte.

Köpte ni utrustningen från Smakbyn?
– Destillationsutrustningen är Tjudö Vingårds gamla, ja.

Som hör till Smakbyn?
– Nej, det är Tjudö Vingård.

Som är en del av Nordiska Kompaniet?
– Ja, det är en annan sak, men Tjudö Vingård är ett annat bolag. Det är Tjudö Vingård som är delägare i vårt bolag och vi har köpt destillationsutrustningen inklusive all annan utrustning av Tjudö Vingård.

Vad kostade den då?
– Det vill jag inte berätta.

När räknar ni med att kunna sälja er första flaska?
– Vi räknar med att kunna börja i april, säg månadsskiftet april-maj så är vi ganska nära.

Och det är brännvin som gäller eller är det likörer också?
– Det är olika destillerade och blandade drycker och mousserande drycker. Det kommer flera produkter, men vi kommer att lansera ginen först.

Kan alla ålänningar åka dit och få sig en gratis sup?
– Det kan man inte få, man får betala så klart. Vi får inte dela ut gratis sprit som sådant, men däremot kommer förstås restaurangen att ha fullständiga rättigheter, så man har möjligheten att dricka lokalproducerat.

Jag tänkte när ni har fått så mycket bidrag och lån från ålänningarna, kan de inte få sig en sup då?
– Det måste de i så fall ta med ÅUAB, om man anser att ÅUABs andel i bolaget berättigar till en sup. Då måste man be om den av ÅUAB, de har investerat i det här bolaget.

Och sedan har bolaget fått €100 000 i bidrag också.
– Det är ett investeringsbidrag i pengar som vi investerar när vi bygger om och i utrustning och det är innanför landsbyggdsutvecklingsprogrammet och det är lika för alla. Det är inte på något vis särbehandlat för destilleriet utan det kan vem som helst som gör investeringar inom landsbyggdsutvecklingsprogrammet och inom regelverket för EU-bidrag få.

Det är ju pengar som inte betalas tillbaka, till skillnad från ÅUABs kapitallån?
– Så är det. ÅUABs pengar är ju ett kapitallån.

Då kan man ju ge en sup, åtminstone?
– Jo, men det kan inte vi göra. Det finns också alkohollagstiftning som stipulerar saker som man måste beakta. Tanken är god, men det finns saker och ting som hindrar oss från att bjuda in Ålands befolkning och bjuda dem på supar, tyvärr.

Skulle det vara tänkbart ifall lagen hade sett annorlunda ut?
– Allting är tänkbart! Vi är ett åländskt bolag och vi gör det här för Åland och för att få synbarhet för Åland. Skulle vi kunna bjuda ålänningarna på en sup så skulle vi mer än gärna göra det, men vi kan inte göra det för det finns en alkohollagstiftning som förbjuder oss.

Så ingen sup för ålänningarna?
– Tyvärr.

Kan jag få en sup då?
– Nej! Ja, du får betala för den. Man får ingen… Man får ingen så att säga…

Sup?
– Man får ingen sup för att man kommer i egenskap av journalist eller nyhetsrapportör.

Alkohollagen stipulerar mycket riktigt att det är förbjudet att göra reklam för starka alkoholdrycker eller på annat sätt främja deras försäljning, till exempel via uttalanden till populära nyhetsbloggar. Däremot finns inget i lagstiftningen som hindrar en producent att dela ut gratis smakprov – exempelvis till en skattebetalare som diskret ber om en gratis sup.

Temabild