Kategorier
Nyheter

Camilla Gunell (S) jämförde John Holmberg (L) med barnmisshandlare under budgetdebatt i lagtinget

Kan en ledamot utmåla sin meningsmotståndare som en barnmisshandlare bara på slentrian under en debatt i Ålands lagting utan att få några repressalier? Ja, det går utmärkt – åtminstone för Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell – så länge väninnan Katrin Sjögren (L) svingar ordförandeklubban, såsom var fallet i fredagens plenum när lagtinget diskuterade en tilläggsbudget.

Liberalerna hade via sin ledamot John Holmberg lämnat in en budgetmotion mot landskapsregeringens sista tilläggsbudget för 2021, där de krävde att en bunt utgiftsposter ströks. Holmberg fick hålla ett anförande, där han märkbart upprörd kritiserade slöseriet och även den korta tid som lagtinget fått på sig att ta ställning till tilläggsbudgeten:

– Förslaget till fjärde tilläggsbudget var till kännedom i måndags. Motionstiden för en tilläggsbudget ska vara fyra dagar. Motionstiden borde alltså löpa ut om cirka en timme, sade Holmberg.

– Jag skulle inte ha reagerat på härskartekniken om det fanns en kommunikation. Tror alla som var med förra mandatperioden att något liknande skulle kunna skett då, obemärkt?

Holmberg beskrev landskapsregeringens brådskande förfarande som ”en kommunikationslös härskarteknik, som stryper demokratiska spelregler.” Han menade att sittande regeringspartier aldrig hade gått med på ifall Liberalerna betedde sig på samma sätt:

– Det skulle ha blivit hela lagtinget stormar och bestämda röster som inte skulle acceptera att det självstyrda parlamentet monteras ned!

 

 

– Parlamentarismen och de demokratiska spelreglerna får inte tas för givet, fortsatte Holmberg.

– Tack till alla strävsamma ålänningar och företag som gnor ihop skatteintäkter! Ytterligare cirka €8 miljoner har nu hamnat i landskapsregeringens kassa för 2021. Det råkar vara samma summa som alla åländska kommuner budgeterar i underskott för 2022.

– Tilläggsbudgeter gynnar definitivt inte arbetet med att få ekonomin i balans, och det ser vi tydligt i denna tilläggsbudget.

– Ansvaret som det innebär att hantera skattemedel eroderas om det alltid finns en genväg för att skyla över överbudgeterade intäktssidor, svaga kostnadsberäkningar, eller ett ”osthyvels-sparbeting” som inte var hållbart.

– En ”städarbudget” är beviset för ovarsam hantering av skattemedel. Det är alltid enklare att använda andras pengar än egna. Hanteringen av skattemedel måste bli mer ansvarsfull!

 

”Det här ordet ”budgetdisciplin” är lite otäckt tycker jag…”

 

Holmberg fick gott om motstånd från finansministern Roger Höglund (C), som tillsammans med Camilla Gunell ansåg att det inte var något konstigt och ett traditionellt förfarande att använda sista tilläggsbudgeten som en städarbudget. Det tog mindre än en minut för socialdemokraten Gunell att enligt gammal vana börja utnyttja andra människors lidande för att avancera sin egen politik och försöka utmåla sin meningsmotståndare som en förövare:

– Det här ordet ”budgetdisciplin” är lite otäckt tycker jag, och för mig tillbaka till någon gammaldags folkskola där man slog eleverna på fingrarna om de inte…, fantiserade Gunell före hon avbröt sig själv.

Uppförandet ledde inte till någon tillsägelse från vice talmannen Katrin Sjögren (L), som står Gunell nära.

Gunell avslutade sitt tal omedveten om sitt eget ovärdiga uppförande:

– Jag tycker att Liberalerna och John Holmberg överdriver de här frågorna. Det börjar bli tröttsamt att höra på den här ”disciplinen”, måste jag säga.

Jörgen Pettersson
Jörgen Pettersson (C) hade endast lovord till Camilla Gunell (S)

Hennes uppförande imponerade däremot stort på ledamoten och retorikern Jörgen Pettersson (C):

– Ledamoten Gunell uttryckte det på ett väldigt fint och faktiskt statsbärande sätt – till skillnad mot ledamoten Holmberg, som hävdar att en städarbudget är en oansvarig hantering av skattemedel.

– Jag vet – på riktigt – nere på verkstadsgolvet hur man har kämpat för att minimera kostnader och öka intäkter. Jag tror att ledamoten Holmberg skulle må bra av att bekanta sig med den verkligheten, och inte bara utgå från utsikten från talarstolen.

Petterssons retorik fick Holmberg att gå i taket och bokstavligen slå handen i talarstolen:

– Mig veterligen finns det inte en permitterad person inom landskapsregeringen under den här pandemin. Den verkligheten är väldigt tydlig ute på verkstadsgolv och ute bland ålänningarna. Det är en verklighet som heter duga!

– Här begär man tilläggsanslag – mer skattepengar! Medan den vanlige ålänningen som jobbar ute i det privata ska bli permitterad och ska gå arbetslös och hoppas på att pandemin vänder.

Holmberg hade också kritiska ord till landskapsregeringen  i sin ordväxling finansministern Roger Höglund:

– Rambudgeteringen ger i alla fall ett verktyg till att hålla sig innanför ram. Det kan inte vara så enkelt att det alltid ska finnas mera pengar i januari, när man använt slut på alla pengar som det var tänkt att man skulle använda. Livet är inte så enkelt – det är därför vi har det underskott vi har nu och har haft i flera år.

Den fjärde tilläggsbudgeten för 2021 ska nu behandlas i lagtingets Finans- och näringsutskott, som leds av Jörgen Pettersson.