Camilla Gunell (S): Kritiken mot Sanna Marin en ”hetsjakt på kvinnor”

Socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell skriver i ett inlägg hon publicerat på sociala medier att kritiken mot statsminister Sanna Marin (S) är ”orättvis” och ”en hetsjakt”.

Detta efter att det avslöjats att statsminister Marin i helgen varit och festat på en nattklubb när hon varit exponerad för Covid-19 istället för att följa reglerna hon själv utfärdat några dagar tidigare om att ministrar ska isolera sig vid misstänkt exponering. Marin valde också att lämna sin ”tjänstetelefon” hemma så att hon var oanträffbar. Sedan skyllde hon allt på en tjänsteman.

Det som varit särskilt upprörande i statsministerns uppförande är att hennes regering endast några dagar tidigare infört diskriminering mot friska ovaccinerade, som enligt ett statligt påbud ska portas från restauranger som serverar alkohol efter klockan 17:00.

Men för Gunell är statsministern oklanderlig, något som också gäller andra socialdemokratiska kvinnor på höga positioner:

– Kvinnors utsatthet för kritik har inga gränser. Se på Sverige nu med Annika Strandhäll och den nya civilministern. Det är ett så oerhört hårt klimat. De undertoner som finns i jakten på kvinnor i politisk ledning finns ingen hejd på. Jag hoppas att fler har förmåga att se att den hetsjakt som kvinnor utsätts för är något i en helt annan kaliber än män.

Civilministern i fråga är Ida Karkiainen (S), som kritiseras efter att hon fastnat på foto när hon gjort Hitlerhälsning – ”heilat”.

Men Gunell får också kritik av Jenny Schuhmeister (C) för sitt hyckleri, då hon tidigare i år varit ledare för en kampanj i lagtinget mot näringsminister Fredrik Karlström (M), efter att han inte satt sig i karantän efter ett besök i Sverige. Till skillnad från Marin hade Karlström inte exponerats för någon smitta, men detta hindrade inte Gunell:

”Näringsminister Fredrik Karlström trotsade landskapsregeringens rekommendationer om karantän i samband med sin julresa till Sverige. Dagarna efter träffade han många ålänningar i samband med ett privat åtagande och utsatte dem därmed för smittorisk”, skrev Gunell då.