Kategorier
Nyheter

Censureras av Spotify efter att ha kritiserat Östtyskland i intervju

Musiktjänsten Spotify har tagit bort ett avsnitt av den nya intervjuserien ”Säg vad du vill, Åland!” efter att det blivit massanmält under veckan. Detta meddelar programledare Jannik Svensson (L) på sociala medier. I avsnittet intervjuas den tyske invandraren René Janetzko, som diskuterar åsiktsförtrycket och censuren i sitt forna hemland Östtyskland, som var socialistiskt fram till 1989. Janetzko framför även kritik i intervjun mot Socialdemokraterna på Åland, ett parti där han tidigare var medlem.

Svensson skriver att de nu väntar på att Spotify manuellt ska granska avsnittet och ge en motivation till att det har tagits ner.

– Jag har i dagsläget inte fått någon motivering av Spotify eftersom de hämtar poddarna från podd-hotell genom RSS. De har bara plockat bort det, säger Svensson.

– Det är svårt för mig att säga varför, men jag antar att han har irriterat någon. En gissning är att någon reagerat på det Rene sade om feminismen.

Janetzko har kritiserat nedtagningen av hans intervju i ett offentligt inlägg på sociala medier:

– Jag är uppvuxen i Östtyskland och har upplevt åsiktsförtryck där. Jag var med och demonstrerade för murens fall. I slutändan lyckades vi och vi fick demokrati i hela landet, dvs i ett enat Tyskland. Men jag kämpade inte då för att hamna på ruta ett igen idag.

Till Ålands Nyheter säger Janetzko att han kritiserade en del människor i intervjun och att det kan vara känsligt inför valet i höst.

Borttagningen från Spotify verkar dock ha fått motsatt effekt. Programmet finns fortfarande tillgängligt via podcastens egen hemsida och Svensson säger att antalet lyssnare på avsnittet ökat med 150% sedan han berättat att det tagits bort från Spotify.

– Massanmälningar är sällan bra för de som utför dem. Det blir oftast motsatt effekt, säger han.