Kategorier
Nyheter

Centerns ledare Katri Kulmuni lovar väljare att göra Finland till en rymdmakt

Som konstgjord politisk ledare i en modern Europeisk välfärdsstat blir det ibland svårt att hålla isär verklighet och fantasi. Partiledare för Centern i Finland Katri Kulmuni avgick i somras från sin post som finansminister efter att de avslöjats att hon plundrat €50 000 av skattebetalarnas pengar för att betala sina privata ledarskaps-coacher. Nu verkar det som att coachningen haft större effekt på ordförande Kulmuni än någon räknat med.

I ett ”investeringsprogram” för Finland som publicerades idag skriver Kulmuni under rubriken ”Finland i rymdåldern” om sina ambitioner att göra Finland till ett rymdimperium.

”Rymdutnyttjandet kommer att öka avsevärt under de kommande åren”, skriver ordförande Kulmuni och fortsätter:

”Finland har mycket kunskap på toppnivå inom atmosfärsik forskning. Finska företag har deltagit i design och tillverkning av flera satelliter.”

Nordiska länder har sedan rymdålderns början varit begränsat delaktiga i utomjordisk verksamhet, då det geografiska läget är dåligt för att skjuta upp farkoster i omloppsbana. Dessa petitesser stoppar inte Kulmuni, som tänker sig att Finland ska ta makten i rymden:

”Finland måste skapa sin egen rymdadministration och rymdpolitik, vilket kommer att bidra till att skapa tydliga spelregler för rymdaktiviteter”

– Ni kommer att få se sisunauter och bemannade rymdfarkoster som skjuts upp från Finland! förkunnar ordförande Kulmuni.