Kategorier
Nyheter

Centertopp kräver att invandrare favoriseras framför ålänningar genom extra skatteavdrag

Sedan den åländska ekonomin körts i botten har goda råd blivit dyra. En idé som ibland blommar upp bland åländska folkvalda är att låta invandrare rädda välfärden – precis som invandringen räddade välfärden i grannlandet Sverige.

Centerns andra vice ordförande Anna Holmström från Mariehamn går idag ut med ett krav på att invandrare ska favoriseras framför ålänningar genom att de ges 10% lägre skatt. Holmström är inte blyg med vad hon anser att dessa människor har för syfte med sina nya liv på Åland: ”nyinflyttade skattebetalare”, förklarar hon merkantilistiskt och fortsätter:

”Förslaget skulle finansieringsmässigt vara positivt då 90 procent av den nya skattebasen tillförs det åländska samhället för att bidra till att finansiera vår välfärd.”

Holmström är inte den första politikern som förespråkar apartheid på Åland – för drygt tre år sedan lämnade partiet Ålands Framtids lagtingsledamöter Axel Jonsson och Brage Eklund in ett krav på att en ny lag skulle införas som skulle ge utlänningar rätt till befrielse från kommunalskatt under ett års tid. Jonsson och Eklund var tydliga med att personer med åländskt eller finskt ursprung inte under några omständigheter skulle få ta del av samma förmåner. Deras lagkrav åkte i papperskorgen, trots att partiledare Jonsson frestade med ”upp till €10 000 på ett år” i skattelättnader för invandrare.

På bilden: Holmström längst till höger, partiordförande Veronica Thörnroos i mitten, foto: Centern.