Kategorier
Nyheter

Centertopp uttalade sig kritiskt om asylsökare – nu utreds han för brott som inte finns

Polisen i Österbotten meddelar att de avser att utreda ledaren för Centerns riksdagsgrupp Juha Pylväs för att han uttalat sig kritiskt mot de asylinvandrare som kommer till Finland med avsikt att utnyttja välfärdssystemen.

Under ett tal på Centerns partikongress talade Pylväs om vilka invandrare han gillade och inte gillade:

– Ja, vi behöver också kunniga människor från utlandet som kan leva på sitt eget arbete. Men vi behöver inte välfärdssurfare som parasiterar på den sociala tryggheten.

Till tidningen Helsingin Sanomat förklarar Pylväs vad han menade:

– Begreppet betyder att man kommer till vårt samhälle för att söka en bättre levnadsstandard utan att ha för avsikt att arbeta i detta samhälle

Pylvä kommenterar också skillnaderna mellan kvotflyktingar och asylsökare – två helt skilda grupper som ofta buntas samman av media under begreppet ”flyktingar”.

– Med systemet med kvotflyktingar vet man viken typ av människor som kommer hit. Systemet för asylsökare är systemet för papperslösa. Vi har ingen aning om vilka som kommer därifrån, på vilka grunder de kommer och vilka motiv de har. De kommer bara hit, säger Pylväs till Helsinki Sanomat.

Något brott har inte begåtts och därför berättar polisen inte vad Pylväs är misstänkt för, utan endast att han ska utredas. Detta efter att aktivister krävt att Pylväs ska misstänkas för brott och aktivister inom polisen gått på samma linje.

Foto: MandariiniMaapallo