Kategorier
Nyheter

Chipsters flyttar från Åland till Finland på grund av orimliga priser på el, vatten och avlopp

Räntesökandet som plågar den åländska ekonomin skrämmer bort produktiva företag och livsmedelsfabrikanten Chipsters kommer troligen att stänga sin fabrik på Åland och flytta produktionen någon annanstans.

Chipsters hade under många år plågats av förluster och bidragsberoende, före bolaget såldes till den finska köttgrossisten PNM Gourmet.

Konglomeratets VD Gustaf Salmelin berättar att flytten beror på att kostnaderna för el, vatten och avlopp är avsevärt högre än i Finland.

– Kostnaderna på Åland är ungefär 250 000 euro högre per år jämfört med övriga Finland och vi har inte råd med sådana merkostnader, säger han i en intervju till Ålands Radio.

– I det här fallet blir det inte mitt problem, utan det blir landskapets problem. Vi har ju alternativ, vi har marknaden på andra ställen och stora delar av råvarorna på andra ställen.

Det är en bitter Salmelin som i intervjun förklarar att det i långa loppet blir mycket dyrare för Åland att förlora fabriken och de 30 arbetsplatserna den innebär, istället för att sänka priserna till en rimlig nivå på el, vatten och avlopp.