Kategorier
Nyheter

Cita Nylund slår tillbaka mot de som vill hindra barnvåldtäkter: ”Skäms!”

”Är ni ens säkra på att dessa flickor är era att beskydda?”

Denna makabra kommentar gav den åländska ex-politikern och tidigare lagtingsledamoten Cita Nylund igår som svar till Runar Karlsson (C), med flera, som ville kontrollera invandringen till Finland för att kunna förebygga våldtäkter och övergrepp på finska barn av utländska gärningsmän.

Lagtingsledamoten Runar Karlsson skrev härom dagen på sociala medier att han inte ville släppa in män från länder med ”usel kvinnosyn”, men tog igår tillbaka kommentaren och bad om ursäkt efter ett hätskt drev från åländsk vänster.

Runar Karlsson (C), foto: Lagtinget

Tjänstgör som nämndeman i tingsrätten
Allra längst i hetsen gick Cita Nylund, tidigare lagtingsledamot och för närvarande verksamhetsledare för Demensföreningen på Åland. Nylund motsätter sig att finländare skyddar flickor mot våldtäkt utan att desto mer motivera sina skäl, annat än att en våldtäkt är lika illa för offret oavsett gärningsmannens identitet. Hon får medhåll från Yvonne Hankki Mattsson, Ålandstidningens journalist Kerstin Österman, Linda Söderholm och Brittmari Wikström. 

Cita Nylund tjänstgör som nämndeman i Ålands tingsrätt. Hon lyfter USA som ett land hon anser ha en ”patriarkal och ojämställd” kvinnosyn.

Till Ålands Nyheter säger Nylund att hennes kommentar var ett ”filosofiskt resonemang”.

– Jag ogillar tankar om vi och dem, ”våra flickor” syftar dessutom till att flickorna skulle vara någons ägodel att skydda, skriver hon.

 

 

Anklagar Runar Karlsson för oanständigt uppförande
Runar Karlsson har ett flertal gånger i lagtingets talarstol kallat sig ”feminist”, samt suttit med i Jämställdhetsdelegationen och höll ifjol ett långt anförande i lagtinget om våld och sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för, där han inte nämnde invandring eller utlänningar över huvud taget.

– Runar jobbar inte på något annat sätt mot våld och sexuella övergrepp eller för jämlikhet, utan denna nyvunna omsorg om kvinnor visar sig bara i frågan om invandring! skriver Nylund på sociala medier och uppmanar Karlsson att skämmas.

Cita Nylund fortsätter med att insinuera att Karlsson skulle ha gett henne oanständiga och sexistiska kommentarer i lagtinget om hennes klädsel och utseende. Anklagelser som Karlsson fullständigt slår ifrån sig:

– Tråkigt att du försöket pådyvla mej sådan jag inte sagt eller gjort, skriver han.

Till Ålands Nyheter vill Nylund inte ge mer detaljer om sina offentliga anklagelser mot Karlsson annat än att hon fått ”en hel del sexistiska kommentarer” från sina kollegor under sin tid i lagtinget. Hon understryker att Runar Karlsson ”ingalunda var den värsta”.