Kategorier
Nyheter

Cykelbutik får €130 000 i lån och sportfiskare får €22 000 i stöd

Cykelbutiken Bifa Bike, som inledde sin verksamhet 2019 har nu sökt och beviljats näringsrätt inom Åland och kan bedriva verksamhet. Näringsrätten beviljades i fredags och redan på måndagen fick firman ett stöd värt €65 000 av näringsavdelningen i form av en borgensförbindelse för att täcka ett lån på €130 000 av skattebetalarnas pengar från Finnvera.

Näringsavdelningen gjorde också en utbetalning på drygt €80 000 av skattebetalarnas pengar i ett EU-bidrag från Fiskerifonden till landskapsregeringens egna Miljöbyrå för ett projekt med att inventera sjögräs runt Åland. Projektet har hittills kostat hundratusentals euro. Miljöbyrån försökte bidragsfuska till sig €12000 från EU genom att redovisa kostnader för att ha köpt en båt, men en handläggare upptäckte tilltaget och drog bort summan från utbetalningen.

Aktiebolaget Lappo Sportfiskevatten har fram tills nyligen haft en blygsam omsättning på under €5000 om året, men detta ändras nu efter att Fiskeribyrån godkänt €21 500 av skattebetalarnas pengar i EU-bidrag till bolaget för att gräva ett träsk i Lappos byvik.

Foto: Andrea Piacquadio