Kategorier
Nyheter

Dahlmans avslöjades med bidragsbluff – försökte lura till sig €38 000

Landskapets Näringsavdelning förkastade ett bidragskrav från slakteri och korvtillverkaren W.J. Dahlman AB efter att firman avslöjats med att ha försökt bluffa till sig €38 000 av skattebetalarnas pengar i ett företagsstöd för landsbygden.

Firman fick bidraget på €38 000 beviljat av Näringsavdelningens byråchef Susanne Strand, då de i en ansökan påstod att de tänkte påbörja ett projekt för att investera i en ny förpacknings- och skivmaskin.

Innan några pengar hann betalas ut upptäckte en rättrådig tjänstekvinna på Näringsavdelningen att maskinen redan köpts och att det påstådda projektet var en bluff för att försöka lura till sig bidragspengar retroaktivt. Landskapet beslöt att inte godkänna någon stödutbetalning till Dahlmans, då bidrag inte beviljas retroaktivt.

 

Påstod att elektronisk tjänst krackalat
Trots att de avslöjades i sin bidragsbluff gav sig inte korvfabrikanterna så enkelt, utan krävde istället att landskapet skulle ändra sitt beslut och betala ut bidrag i alla fall. I sin skrivelse påstod Dahlmans att den elektroniska tjänsten Hyrrä kracklat så att de inte kunnat lämna in ansökan i tid, samt att de tidigare informerat landskapet om sina planer.

Näringsavdelningen synade dock den nya bluffen och kontrollerade med Hyrrä – vilket visade att det inte funnits några hinder att lämna in ansökningar. Dessutom hade Dahlmans lämnat in andra bidragsansökningar genom Hyrrä under samma tidsperiod som de påstod att tjänsten krånglat. Inte heller hade de lämnat in någon ansökan eller på något annat sätt informerat landskapsregeringen om projektet tidigare.

Bidraget på €38 000 återbokades av Näringsavdelningen i sin helhet.

Så sent som 2015 deltog bolaget och dåvarande vd Åsa Dahlman i en kampanj tillsammans med den regeringsfinansierade föreningen Ålands näringsliv för att fördubbla Ålands befolkning med hjälp av invandring, med särskild betoning på invandring från mellanöstern.

Dahlmans avslag på stödbetalning

Svar på rättelseyrkande