Kategorier
Nyheter

Dalkarlar plundrade slätt hos åländsk familj

PÅ FRI FOT Nästan två och ett halvt år efter att första domen föll kunde tingsrätten i slutet av februari även döma den tredje ligamedlemmen som var inblandad i plundringen och utpressningen av en numera avliden man i Finnström som skedde 2015 och 2016.

Tingsrätten dömde dalkarlen Joakim Berndt Dennis Johansson, känd som Jocke, till fängelse efter att han tillsammans med dalkarlen Per Thomas Mikael Jonsson, känd som Mikael Jonsson, trängt sig in i ett familjehem, övermannat en småbarnsfar och plundrat hemmet slätt.

Johansson stod åtalad för grov stöld, samma brott som hans kumpan Jonsson dömdes för i november 2016. En privatperson och en poliskonstapel var kallade att vittna. Rätten lyssnade även på polisens ljudupptagningar med brottsoffret, som avlidit före rättegången kunde hållas.

 

Utnyttjade godtrogen missbrukare

Härvan började med att Mikael Jonsson tog en narkotikaberoende man som trodde att Jonsson var hans vän på en biltur genom Sverige där de träffade diverse knarklangare och handlade amfetamin och valium av dem. Enligt mannen hade Jonsson först erbjudit honom att få droger gratis, men de hade istället kommit överens om ett billigt pris på €140. Syftet var att använda drogerna för att avgifta mannen från ett opioidberoende. Mannen hade betalat pengarna till Jonsson, som inte hade nöjt sig utan senare krävt summan igen och ränta därtill.

Till tingsrätten berättade Mikael Jonsson att han låtit mannen handla på hans kredit av knarklangare i Sverige och att mannen handlat på Jonssons kredit för tusentals euro – en historia tingsrätten ansåg föga trolig.

 

Tvingade till sig trädgårdsutrustning

I början av juli 2015 hade Jonsson tillsammans med Ove Alfred Karlsson dykt upp vid mannen och hans familjs bostad för att kräva honom på pengar för en påstådd skuld. Mannen hade tidigare låtit Jonsson bo hemma hos honom och Jonsson hade tackat mannen för gästfriheten genom att stjäla bilfälgar värda €500 av honom. Mannens sambo och deras barn var i hemmet när Karlsson och Jonsson kom för att kräva pengar, men de gick och gömde sig när besökarna blev hotfulla. Mannen var rädd för att bli misshandlad och gav trädgårdsutrustning till ett värde av €400 till utpressarna.

 

Tog barnens spargrisar

Det dröjde lite drygt ett år innan Jonsson åter kom på ovälkommet besök till mannen, denna gång tillsammans med dalkarlen Joakim Johansson. En natt i mitten av juli 2016 väcktes mannen av att Jonsson och Johansson bultade på dörren. Jonsson påstod att brottsoffret var skyldig honom pengar och männen trängde sig sedan in i hemmet. Inkräktarna hade knuffat ner mannen på golvet där han blev att sitta medan Johansson vaktade honom och Jonsson sökte runt i hemmet. Mannen tvingades sedan sätta sig på sovrumssängen. Enligt brottsoffrets berättelse hade Johansson i sovrummet försökt hugga honom med en stilettkniv, men tingsrätten fann den berättelsen obevisad. Däremot visar tidigare domar från Sverige på en särskild kniventusiasm hos Johansson.

Jonsson och Johansson plundrade hemmet slätt och lastade familjens egendom korgvis och bar ut den till en flyktbil. Inkräktarna stal en stor mängd föremål, däribland barnens spargrisar, parets förlovningsringar, hjärtmedicin, mängder av elektronik, badrumsprodukter, smycken, leksaker, verktyg, kläder, vinterdäck, pass, körkort, bankkort, lösa kontanter, gardiner och en barnstol. Männen avbröt plundringen när deras tredje kumpan utanför huset ropade att bilen var full. Enligt brottsoffret hade den tredje mannen haft åländsk dialekt.

 

Chaufför friades i brist på bevis

Max-Anders Widman hade skjutsat dalkarlarna till familjens bostad och stod åtalad för medhjälp till grovt rån. Han nekade i rätten till att han gjort något mer än att skjutsa männen till platsen och tingsrätten friade honom i brist på bevis.

Totalt plundrades hemmet på föremål till ett värde av €8260 och ligan stal också brottsoffrets bil och körde iväg. Stöldgodset fraktades till ett lager som Mikael Jonsson hyrde i Eckerö, där det senare påträffades tillsammans med brottsoffrets bil av polisen.

 

Chockat brottsoffer togs in för vård

Mannen blev sittande ensam i flera dagar utan möjlighet att kontakta omvärlden då alla telefoner och hans bil stulits. Mannen var svårt sjuk sedan tidigare och de närmsta grannarna bodde flera kilometer bort. Efter tre dagar tog sig mannen till landsvägen där en bilist gav honom skjuts till polisstationen. Mannen var chockad och togs in för vård i 5 dagar.

Mikael Jonsson försvarade sig i rätten med att mannen varit skyldig honom pengar för droger i två år och att varken han eller hans kumpaner använt hot eller våld för att tillskansa sig egendomen. Istället menade Jonsson att mannen frivilligt hjälpt till att samla ihop sin och sin familjs egendom och överlämnat den till Jonsson.

Ove Karlsson bestred att han varit hotfull när han tillsammans med Jonsson besökte brottsoffret 2015 och menade att det var brottsoffret själv som ville ge dem sin trädgårdsutrustning.

Joakim Johansson nekade att han över huvud taget varit på platsen.

 

Dömda

Mikael Jonsson

Tingsrätten dömde Per Thomas Mikael Jonsson, född 1994, till 2 års ovillkorligt fängelse för utpressning, grov stöld, narkotikabrott, grovt narkotikabrott, medhjälp till narkotikabrott, två fall av straffbart bruk av narkotika, två fall av rattfylleri, två fall av olovlig körning, trafikförseelse och fordonsskatteförseelse.

Jonsson dömdes även till att till staten förverka en förtjänst på narkotikahandel på €800, samt till att ersätta €300 som han stulit från barns spargrisar, €70 i kontanter han stulit samt €50 för brottsoffrets kostnad för att införskaffa nytt körkort. Jonsson dömdes även till att betala €780 för brottsoffrets rättegångskostnader, och till att tillsammans med Ove Karlsson betala €92 i ersättning till vittnen, €400 i ersättning för den stulna trädgårdsutrustningen, €400 för lidande och €236 av brottsoffrets rättegångskostnader. Jonsson fick även körförbud.

Mikael Jonsson är tidigare i Sverige flerfaldigt dömd för narkotikabrott, diverse trafikbrott inklusive rattfylleri, vapenbrott, samt för en grov misshandel då han med en batong gav sig på en man och sedan sparkade på honom när han låg på marken.

 

Ove Alfred Karlsson

För sitt ovälkomna besök dömdes Ove Alfred Karlsson, född 1989, av tingsrätten till 25 dagars villkorligt fängelse för utpressning och narkotikabrott. Karlsson dömdes även till att tillsammans med Mikael Jonsson betala €92 i ersättning till vittnen, €400 i ersättning för den stulna trädgårdsutrustningen, €400 för lidande och €236 av brottsoffrets rättegångskostnader.

 

Joakim Johansson

Joakim Berndt Dennis Johansson, född 1991, dömdes av tingsrätten till villkorligt fängelse i 7 månader och är således släppt på fri fot. Johansson dömdes även till att betala €123 i vittneskostnader, €122 till staten för beviskostnader, €1 623 för brottsoffrets rättegångskostnader samt till att ersätta €300 som han stulit från barns spargrisar, €70 i kontanter han stulit samt €50 för brottsoffrets kostnad för att införskaffa nytt körkort.

Bilden är illustrativ