Kategorier
Nyheter

De stora butikskedjorna säger nej till krav på ansiktsmasker

Riksregeringens rekommendationer om att använda ansiktsmask bland folk kommer inte att gälla på de flesta livsmedelsbutiker i Finland. Idag meddelar landets största kedjor att de inte kommer att begära att butikskunder ska bära mask. Detta enligt Finska Yle, som fått utlåtanden av Kesko, S-Gruppen och Lidl.

I flera länder tillämpas masktvång och obligatorisk mätning av hjärnan för varje kund som vill komma in i ett storköp. Branschorganisationen Finsk Handel säger till Yle att ansiktsmasker inte behövs i de finska butikerna eftersom säkerhetsåtgärderna som infördes i våras visat sig vara effektiva.

För Ålands del rekommenderas inte ansiktsmasker över huvud taget av de finska myndigheterna. På Sparhallen säger man att det inte är aktuellt med masktvång:

– Vi följer vad det kommer för rekommendationer från THL och landskapsläkaren. Vi följer förstås vad de rekommenderar, men i dagsläget har vi inte något krav på att man måste ha munskydd för att handla hos oss, säger butikschef Petra Sjöberg.

Det är inga sådana krav på väg heller?
– Nej, inte så som det ser ut nu. Corona-läget på Åland är vad vi vet just nu i alla fall väldigt lugnt. Och så länge myndigheterna inte kommer med de rekommendationerna så har vi inte bestämt att man som kund ska måsta ha munskydd för att handla hos oss.

Foto: Artem Beliaikin