Dömdes för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha gett sig på flicka i Mariehamn

Norra Esplanadgatan

En åländsk man i medelåldern dömdes till ett villkorligt fängelsestraff efter att ha begått övergrepp på en uppenbart minderårig flicka mitt på gatan i Mariehamn och klämt henne på rumpan utan att någon som helst invit.

Enligt åklagaren hade Karl Henrik Enberg kränkt en 13-årig flicka genom att mot hennes vilja ta ett kraftigt grepp om hennes rumpa och dra i den. Åklagaren yrkade på straff för sexuellt utnyttjande av barn eller sexuellt antastande. Brottet hade skett i juni 2019 Flickans föräldrar krävde €1000 i ersättning för klämmen.

Enberg bestred anklagelserna eftersom han inte mindes något.

 

Sprang iväg från fyllerist

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/199

I polisförhör hade flickan berättat hur en obekant gubbe kommit förbi henne på Norra Esplanadgatan. De hade hälsat och växlat några ord, men sedan hade hon känt hans hand på sin rumpa. Flickan hade blivit chockad och greppet hade varat i några sekunder. Mannen hade varit alkoholpåverkad. Flickan och hennes väninna hade sprungit ifrån platsen och letade upp någon att berätta om händelsen för. De fick kontakt med en ordningsvakt och fick hjälp med att göra en polisanmälan. Flickan beskrev mannens kläder och utseende.

Flickan hade varit orolig för att råka ut för samma sak igen. Hon kände skam över händelsen och upplevde att det var hennes fel.

Enberg berättade i förhör att han inte hade några sådana kläder som flickan beskrivit. Han hade varit kraftigt berusad under kvällen.

 

Ordningsvakt kände igen misstänkt

Flickans väninna var kallad att vittna och berättade att de varit på skolavslutning. En man hade närmat sig dem och hälsat och de hade pratat lite. Mannen hade tagit på flickans rumpa och flickorna hade sprungit därifrån. När de talade med ordningsvakten hade ordningsvakten uppmanat dem att ringa polisen och sagt att han visste vem mannen var. Vittnet kunde däremot inte känna igen mannen i rättssalen.

Ordningsvakten var också kallad att vittna och berättade att Enberg varit kund på baren han arbetade, men blivit avvisad på grund av fylleri. Vakten hade sett två flickor, hört ett skrik och sett dem springa mot Esplanaden. Det hade inte funnits andra människor än flickorna och Enberg i närheten. Vakten hade bedömt att flickornas ålder var 12-13 år.

Tingsrätten ansåg det bevisat att Enberg tafsat flickan på rumpan: ”Att tafsa en vilt främmande människa på rumpan som man träffat på gatan bara en stund tidigare utgör klart en sexuell handling.”, står det att läsa i domen.

 

Uppenbart minderårig

Videoinspelningen från flickans polisförhör användes av tingsrätten för att bedöma hennes mognad vid brottstillfället. Tingsrätten ansåg att det varit uppenbart att hon inte var i närheten av 16 år. Ett självförvållat rus var ingen ursäkt till att inte förstå flickans ålder, inte heller den sena timmen, med tanke på att det var skolavslutningshelg. Även ordningsvakten hade bedömt flickornas ålder till 12-13 år. Varken flickan eller hennes väninna hade gett mer mogna eller äldre intryck i rättssalen än deras faktiska åldrar.

Tingsrätten ansåg att Enbergs gärning visserligen inte varit av den grövsta sorten, men att den varit ägnad åt att skada en ungdoms sexuella självbestämmanderätt och skada hennes utveckling. Det hade inte förekommit några som helst inviter till gärningen.

Karl Henrik Enberg, född 1978, dömdes till fängelse i 5 månader för sexuellt utnyttjande av barn. Fängelset döms som villkorligt eftersom Enberg inte dömts tidigare. Han ska ersätta flickan €700 för hennes lidande och hennes advokater nästan €2500 för deras lidande. Domen har inte vunnit laga kraft.

Foto: Google