Kategorier
Nyheter

Domen mot Fredrik Fredlund (Obs)

Tingsrätten dömde Obunden samlings lagtingsledamot Fredrik Fredlund till fängelse för två fall av misshandel av sin tidigare sambo.

Den första misshandeln hade enligt åklagaren ägt rum under en hemmafest i parets gemensamma hem i Jomala i december 2015. Fredlund skulle ha slagit, knuffat och slängt kvinnan i golvet, samt sparkat henne i ansiktet.

Den andra misshandeln hade skett på samma plats i april eller maj 2016 och enligt åklagaren hade Fredlund slitit tag i kvinnans tröja, knuffat ner henne i en soffa och tagit strypgrepp på henne. Sedan hade han slängt ut henne ur huset.

Den tredje misshandeln var den värsta och hade skett i kvinnans lägenhet i december 2016 efter att parterna träffats på krogen.

Fredlund bestred alla anklagelser. Åklagaren hade kallat fyra vittnen och presenterade bevis i form av bland annat fotografier och läkarintyg.

 

Första åtalet förkastades
Två vittnen som befunnit sig på hemmafesten i december 2015 berättade att paret hade grälat och att bägge hade varit lika ivriga bråkstakar. Fredlund hade hivat kulinarisk utrustning runt sig i köket så att en en ugnslucka gick i tusen bitar, knuffat kvinnan i golvet, och sedan skenat iväg med kvinnan hack i häl. Ett vittne hade lugnat parterna och samtliga hade gått och lagt sig. Inget av vittnena hade sett någon misshandel. Tingsrätten förkastade åtalspunkten.

 

Tog strypgrepp och kastade ut kvinnan ur huset
Ett vittne som befann sig i Jomala våren 2016 hade hört kvinnoskrik från Fredlunds bostad och åkt dit. Där hade vittnet påträffat kvinnan utanför huset, som var röd runt bröst och axlar. Kvinnan hade berättat för vittnet att hon blivit runtslängd i huset av Fredlund och att han tagit strypgrepp på henne. Enligt kvinnan hade paret grälat och Fredlund tagit strypgrepp och sedan slängt ut henne när han inte fick sova. Fredlund nekade och sade att han endast föst ut kvinnan ur bostaden. Tingsrätten fann inga skäl att tvivla på kvinnans berättelse och dömde enligt åklagarens linje. Parterna hade tidigare förlikats i ärendet.

 

Krogkväll slutade i misshandel
Misshandeln i december 2016 hade skett efter att parterna träffats på nöjespalatset Arkipelag i Mariehamn och kvinnan bjudit hem Fredlund till hennes lägenhet. Där hade Fredlund retat upp sig på hennes SMS-skrivande och tagit telefonen av henne. Enligt kvinnan hade han därefter dunkat hennes huvud i väggen två gånger och dragit i henne när hon försökte fly, tagit strypgrepp och sedan slagit henne i ansiktet med knytnäven. 

Enligt Fredlund hade kvinnan dunkat sitt eget huvud i väggen i misstag efter att han tagit telefonen och sedan hade hon blivit hysterisk. Han hade försökt lugna henne, men sedan mottagit ett slag av henne. Då hade han hivat en snusdosa i pannan på henne och lämnat lägenheten.

En granne som vittnade hade vaknat av skrik och smällar. En kvinnoröst hade ropat på hjälp och grannen, som kände kvinnan, hade ringt och försökt få tag på henne, men fått luren i örat. Vittnet hade ringt polisen och sen gått ut och mött kvinnan – sönderslagen – i trappan. Vittnet tog kvinnan direkt till sjukhuset. Tingsrätten tog del av läkarintyg och fotografier som visade kvinnans skador i ansiktet efter misshandeln.

Försvaret hade presenterat material ur en förundersökning som de ville ha till grund för bevis att vittnen inte var trovärdiga, men tingsrätten konstaterade att utdragen ur konversationerna var lösryckta och inte någon grund att ifrågasätta vittnena. Tingsrätten dömde enligt åklagarens linje.

 

Blev av med sponsorer och stipendium
Tingsrätten tog ingen hänsyn till det förlikningsavtal som kvinnan och Fredlund tidigare upprättat, då innehållet i det är hemligt. Fredlund yrkade på att få strafflindring på grund av stor mediauppmärksamhet kring ärendet och på grund av att han i sin dragracingverksamhet tappat sponsorer samt blivit återbetalningsskyldig för stipendier och på grund av att hans lagtingsarbete blivit lidande och på grund av att han mottagit hot.

Tingsrätten konstaterade att Fredlund är en offentlig person då han är lagtingsledamot och bör tåla publiciteten. De konsekvenser han drabbats av ansågs inte som exceptionella.

Tingsrätten dömde Fredrik Fredlund till 75 dagars villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Fredlund ska också ersätta sitt offers rättegångskostnader och betala en brottsofferavgift på €80.