Kategorier
Nyheter

Eckerö Linjen sparkar över 465 anställda på fartygen mellan Åland och Sverige

Rederiet Eckerö Linjen säger upp över 450 av sina anställda till sjöss och låter endast ett dussin personer behålla sina jobb. Nyheten rapporterades först av fackförbundet Seko Sjöfolk, som har över 300 medlemmar bland arbetstagarna ombord på Eckerö Linjens fartyg. Orsaken är att fartygen M/S Eckerö och M/S Birka Stockholm står stilla på grund av de europeiska makthavarnas krafttag mot allt resande, som hänvisas till risken att smittas av det kinesiska coronaviruset Covid-19.

– Det är sorgligt att Rederi Eckerö väljer att säga upp sina anställda, särskilt när det ser ut att bli mycket dyrare för dem än att hålla sig till det permitteringsavtal vi tecknat med dem. Vi är därför inte alls nöjda med resultatet av förhandlingarna, men nu får åtminstone alla medlemmar veta vad som gäller. Det är svårt att leva i ovisshet och nu kan vi fokusera att på att ge det stöd medlemmarna behöver, skriver Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk, i ett pressmeddelande.

 – Sedan mitten av mars har all trafik med M/S Eckerö varit inställd, vilket betyder att vi står helt utan intäkter men med fortsatt stora kostnader, så som bland annat lönekostnader. I nuläget är samtliga avgångar med M/S Eckerö inställda fram till och med 15 juni. Som en följd av detta har vi idag, den 14 april, meddelat vår ombordpersonal att vi på grund av arbetsbrist är tvungna att verkställa det varsel om uppsägning som gick ut den 23 mars. Totalt berörs 161 personer på M/S Eckerö, skriver Eckerö Linjens vd Björn Blomqvist i ett pressmeddelande.

Till den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet medger däremot Eckerö Linjens personalchef Lasse Karlsson att det är över 465 arbetstagare som blir av med jobbet. De arbetstagarna som arbetar på rederiets fartyg i finska viken blir inte uppsagda i det här läget, eftersom Finland enligt rederiet har mer flexibla möjligheter till permittering av anställda.

– Beslutet är både ledsamt och drastiskt och det påverkar i högsta grad våra medarbetare, vilket vi verkligen beklagar. Just nu ligger dock hela vårt fokus på att klara av coronakrisen och säkra företagets överlevnad och arbetstillfällen på sikt. Som situationen ser ut behöver vi vara proaktiva och göra allt vi kan för att ta oss igenom krisen. Vår absoluta förhoppning är dock att så snart som möjligt kunna dra tillbaka uppsägningarna och starta upp vår trafik igen, skriver Blomqvist i pressmeddelandet.

Foto: Erik Wannee