Kategorier
Nyheter

Efter förhandlingar ska 180 jobb bort från Viking Line – rederiet har förlorat €60 miljoner på ett år

I veckan aviserade Viking Line att de under första halvan av 2020 gjort €27,4 miljoner i förlust. Detta efter att de statliga reserestriktionerna mer än halverat rederiets omsättning, från €227 miljoner till under €100 miljoner.

Idag meddelar rederiets vd Jan Hansens om uppsägningar och att 180 jobb ska försvinna efter att de haft samarbetsförhandlingar med arbetstagarna.

– Coronapandemin har varit omtumlande för passagerarrederierna och tyvärr måste många Vikinganställda nu personligen uppleva dess ekonomiska effekter. Det känns orättvist, men är oundvikligt, skriver Hanses i sitt pressmeddelande.

70 av de som blir av med jobben kommer att erbjudas nya jobb och arbetsvillkor. 76 som arbetar på Viking Cinderella får gå iland och 56 på Viking XPRS.

– Vi kommer att vara tvungna att starta upp verksamheten på ett nytt sätt efter att pandemin övervunnits. Det är viktigt att vi är konkurrenskraftiga vid en återhämtning, skriver Hanses.

Ur halvårsrapporten framgår det att Viking Line har problem med likviditeten, som av vd Hanses beskrivs som ”ansträngd”. Rederiet beviljades knappt €40 miljoner i tilläggslån av den finska staten den 15 oktober. Utöver detta har affärsbanker beviljat €4,3 miljoner i lån till Viking Line.

Hanses utesluter inte att begära tillskottspengar från aktieägare eller börja sälja av Viking Lines tillgångar för att trygga likviditeten. Rederiet äger i dagsläget fartyg till ett värde av €256 miljoner och har dessutom gjort över €54 miljoner i förskottsbetalningar för fartyg under konstruktion. Totalt har koncernen tillgångar till ett värde av €426 miljoner – €60 miljoner mindre än för ett år sedan.