Kategorier
Nyheter

Endast villkorligt fängelse för ålänning som våldtog kvinna i hennes hem

PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde en åländsk man till endast 10 månaders villkorligt fängelse efter att han våldtagit en kvinna i hennes hem på fasta Åland i oktober 2017. Mannen hade fjättrat henne med handklovar före våldtäkten. Han hade efter händelsen skickat meddelanden till kvinnan där han bad om ursäkt, men nekade ändå i rätten till brott.


PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde en åländsk man till endast 10 månaders villkorligt fängelse efter att han våldtagit en kvinna i hennes hem på fasta Åland i oktober 2017. Mannen hade fjättrat henne med handklovar före våldtäkten. Han hade efter händelsen skickat meddelanden till kvinnan där han bad om ursäkt, men nekade ändå i rätten till brott.

Åklagaren yrkade på straff för våldtäkt eller sexuellt antastande för Fredrik Wikström, för att ha fjättrat en kvinnas händer med handklovar vid sänggaveln i hennes hem och våldtagit henne, trots att hon flera gånger bett honom sluta och sagt att hon inte vill ha samlag. Både åklagaren och offret krävde att Wikström skulle ersätta henne €3000 för lidandet och €2000 för posttraumatisk stress hon lidit.

Wikström nekade till anklagelserna och hävdade att han trott att kvinnan haft samlag med honom frivilligt. Han hade inte haft något uppsåt och samlaget hade inte varit ägnat åt att kränka hennes sexuella självbestämmanderätt.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/74

Tingsrätten fick ta ställning till bevis i form av läkarintyg, patientjournaler, polisfotografier av brottsplatsen, samt kopior på textmeddelanden som parterna skickat till varandra. En person var kallad att vittna.

Enligt kvinnan hade de redan varit involverade i en sexuell relation och de hade haft samlag kvällen före. Under nästa dag skickade de suggestiva meddelanden till varandra och Wikström meddelade sedan att han skulle komma över. Till tingsrätten sade kvinnan ”Hälften av det som skrevs stämmer inte ens, man behöver inte vara sugen fast man skriver sådana meddelanden.”

 

Fredrik Wikström
Fredrik Wikström

 

Efter en stund med Wikström på besök hade kvinnan gått och lagt sig i sängen. Hon hade sagt tre-fyra gånger till honom att hon inte ville. Wikström hade inte sagt något och hon kunde inte minnas i rätten hur han satte hennes händer i handbojorna. Hon hade protesterat, men sedan gett upp. Wikström hade fullbordat våldtäkten medan kvinnan låg håglös. Därefter tog han loss henne och åkte sedan efter en stund hem.

Kvinnan hade använt handklovarna vid tidigare samlag och de hade inte orsakat någon smärta för henne. Däremot hade våldtäkten i sig smärtat i hela hennes kropp. Enligt henne berodde det antagligen på en urinvägsinfektion.

 

Levde i fruktan

Några dagar senare hade kvinnan konsulterat vänner angående händelsen, som menade att hon varit utsatt för våldtäkt. Någon vecka senare tog hon kontakt med psykiatrin. Under därpå följande månader upplevde hon stor fruktan i sin tillvaro. I rätten berättade hon att hon fick panik om hon hörde en bil och att hon inte klarade av att vara i närheten av män.

Kvinnan ville inte ge någon större vikt till de meddelanden hon skickat till Wikström före han kom på besök. I förundersökningen berättade hon att Wikström frågat ”Du tyckte inte det var så bra, det där?” strax efter samlaget.

 

Tolkade textmeddelanden som inviter

Wikström berättade att han och kvinnan haft en sexuell relation vid tidpunkten. Han hade dagen före skjutsat henne till och från en fest och därefter övernattat hos henne och de hade haft samlag. På morgonen hade han åkt hem, men senare under dagen fick han meddelanden från kvinnan, som han delvis uppfattade som inviter. Han åkte hem till henne och hade börjat ta på henne i soffan. Han hade inte uppfattat några protester. Så småningom hade hon gått och lagt sig i sängen. Han berättade för rätten att han fjättrat henne med handklovarna trots att hon protesterat, men att han trott att hon ”bara retades”. Wikström berättelse om samlaget och händelserna efteråt överensstämde med kvinnans. I bilen på väg hem hade han börjat inse att han kanske gjort något fel.

Enligt honom brukade kvinnan vara aktiv när de hade samlag, men hon var passiv vid detta tillfälle. Efter någon månad hade en gemensam bekant konfronterat och hotat honom via sociala medier. Han hade då skickat ett meddelande till kvinnan där han bad om ursäkt.

 

Väninna uppmanade offer att polisanmäla

En god väninna till kvinnan var kallad att vittna. Angående brottet i sig kunde vittnet endast berätta vidare hörsägen av vad brottsoffret berättat för henne. I finsk lag tillämpas dock fri bevisprövning, vilket innebär att även hörsägen kan användas som ett fullgott bevis i en rättegång. Väninnan vittnade också om hur hon märkt att brottsoffrets ändrat sitt humör från att ha varit levnadsglad till nedstämd och ledsen. Vittnet hade uppmanat kvinnan att anmäla händelsen som våldtäkt.

 

Borde ha begripit protester

Tingsrätten konstaterade att det inte fanns några skilda meningar om själva händelseförloppet under dagen, som både kvinnan, Wikström och vittnet berättat överensstämmande om. Det var också ostridigt att Wikström efter händelsen förstått att kvinnan inte tyckte om samlaget. Avgörandet handlade således om huruvida han förstått före och under samlaget att kvinnan motsatte sig det. Textmeddelandena parterna skickat till varandra under dagen hade enligt rätten haft en sexuell underton. Kvinnan hade anfört att hon flera gånger under besöket sagt att hon inte ville, både i soffan och i sängen. Wikström hade anfört att kvinnan flera gånger ifrågasatt vad hon gjorde och sagt att hon var trött och slut. Tingsrätten lade särskild vikt vid att kvinnan vid tidigare samlag varit aktiv och att Wikström borde ha reagerat på hennes håglöshet under händelsen, samt förstått protesterna då hon redan före han kom över sagt att hon var trött. Tingsrätten såg inte heller någon orsak till att ifrågasätta kvinnans motiv med polisanmälan.

 

Endast villkorligt fängelse och skadestånd

Enligt domen hade inget våld förekommit under våldtäkten, men Wikström hade försatt sitt offer i ett hjälplöst och försvarslöst tillstånd genom att fjättra henne. Wikströms försvar om att han inte haft uppsåt kastades ut av tingsrätten. Tingsrätten mildrade Wikströms dom eftersom den ansåg att det inte förekommit våld eller hot, samt för att parterna tidigare varit vänner och haft samlag med handklovar.

Fredrik Carl Göte Wikström, född 1990, dömdes till 10 månaders villkorligt fängelse för våldtäkt. Eftersom han är ostraffad sedan tidigare får han endast ett villkorligt fängelsestraff och är således släppt på fri fot. Han ska betala sitt offer €2000 i skadestånd för lidande samt €2000 för psykiskt lidande. Han ska också ersätta offrets rättegångskostnader på drygt €2700, samt betala en brottsofferavgift på €80 till staten.