Kategorier
Nyheter

Fiendesoldat fick villkorligt fängelse efter bussattack mot civila i Loimaa

Mannen från Mellanöstern hade fått avslag på sin asylsökan och tog ut sin ilska genom att försöka få två bussar med civilpersoner att krocka i stadstrafiken. Tingsrätten tolkade lagen på ett extraordinärt sätt för att kunna frikänna fiendesoldaten från åtalet om busskapning och han är nu försatt på fri fot.

Fiendesoldaten Asadullah Saadat klarade sig undan med villkorligt fängelse efter att domarna i Egentliga Finlands tingsrätt valde att sätta Finlands lag åt sidan och frikänna honom från åtalet om kapning efter att han i slutet av förra året utfört en attack på en passagerarbuss i trafik, som han hade försökte styra in i en annan buss så att de skulle krocka. Incidenten skedde i samhället Loimaa. Busschauffören lyckades kämpa emot och den mötande bussen girade ut på vägrenen och fick mindre skador. Tio oskyldiga civilpersoner befann sig på bussen – inklusive skolelever – och civilpersoner befann sig också på den mötande bussen.

Ålands Nyheter har tidigare rapporterat om en annan bussattack, där en man från Mellanöstern endast bötfälldes, efter att han rusat fram till busschauffören och försökt slita honom ur sätet medan han vrålade det islamistiska stridsropet ”allahu akbar”.

DOKUMENT

Egentliga Finlands tingsrätt dom R19/882

Yrkade på straff för kapning

Enligt åklagaren hade Saadat försökt ta kontroll över en buss genom att grabba tag i ratten och kraftigt försökt vrida den så att bussen skulle köra in i mötande trafik. Busschauffören lyckades kämpa emot någorlunda, men Saadat lyckades ändå styra in bussen på motsatt körfält, så att en annan buss tvingades att gira och fick mindre skador. 10 oskyldiga civilpersoner befann sig ombord på bussen under attacken.

Saadat nekade till anklagelserna om kapning. Han erkände att han tagit tag i ratten, men inte att han försökt skapa en kollision. Efter att busschauffören lyckats slå sig fri från attacken hade Saadat satt sig i sitt säte igen som om ingenting hade hänt.

Eftersom Saadat misslyckats i sin attack hävdade försvaret att han var oskyldig till brottet. Dessutom menade försvaret att det inte funnits någon allvarlig risk ifall bussen hade kraschat.

Fyra vittnen var kallade, varav tre vittnade som målsägande. Tingsrätten fick ta ställning till bevis i form av fotografier och fartskrivarens data.

 

Blev ursinnig när han ombads köpa biljett

Busschauffören berättade att Saadat klivit ombord på busstationen i Loimaa och satt sig längst fram. Chauffören hade bett Saadat betala för sin biljett, men mannen hade ignorerat honom. Chauffören började köra ändå och försökte få ut mannen när de kom till mottagningscentret för invandrare i Hirvikoski. Mannen hade vägrat kliva ur bussen och färden hade fortsatt. Efter ett tag hade mannen blivit rastlös och aggressiv före han plötsligt klev upp och gjorde sitt utfall och tog tag i ratten. Chauffören hade hållit emot och tryckt bort mannen. Han hade redan hunnit sänka hastigheten när mannen börjat uppvisa aggressivt beteende. Mannen hade lyckats styra in bussen ca en halv meter in i motsatt körfält och något hade smällt till.

När attacken misslyckades hade mannen satt sig igen och varit lugn. Chauffören hade slitit ut Saadat ur bussen när de tre minuter senare kommit tillbaka till busstationen i Loimaa och en annan man hade hjälpt chauffören att hålla Saadat på marken tills polisen kom. Enligt busschauffören hade konsekvenserna blivit digra ifall Saadat gjort sin attack bara några sekunder tidigare.

 

Försökte fly efter attacken

Chauffören i den andra bussen vittnade om att den mötande bussen kommit över i hennes körfält, men hon kunde inte bedöma hur mycket. Hon hade girat mot höger och en backspegel hade slagit i ett träd vid vägkanten. Eftersom busschaufförer brukar hälsa på varandra hade hon sett hur chauffören i den andra bussen kämpat mot Saadat. Det hade varit mycket trafik. 

En busspassagerare vittnade att han suttit på bussen på väg hem från skolan och att Saadat suttit längst fram och varit arg och hetsig. Saadat hade hoppat upp och bussen hade girat kraftigt åt vänster och sedan åt höger. När de kom till stationen i Loimaa hade chauffören skenat ikapp Saadat, som hade försökt fly. Saadat hade suttit på bussen och tittat rakt fram och talat för sig själv.

 

Hade nekats asyl samma morgon

Saadat berättade att han åkt buss och att chauffören bett honom om pengar. Saadat hade sagt att han inte har några pengar. Chauffören hade frågat vart han skulle och Saadat hade sagt till Åbo. Därför tyckte Saadat att han skulle få åka gratis till Åbo. Vid en stormarknad hade bussen stannat och chauffören hade kommit till honom. Saadat hade frågat vart bussen gick och sagt att han ville återvända dit han klev på. Enligt honom kunde det ha hänt att han fastnat i ratten, men han satte sig snabbt igen. Han visste inte själv varför han tagit tag i ratten, men menade att händelsen inte varit allvarlig med tanke på de små skadorna. Han sade sig inte ha haft för avsikt att orsaka en kollision eller alls märkt att en annan buss kom till mötes, han ville bara ut ur bussen. Saadat hade samma morgon fått besök av polisen och meddelats att han nekats asyl. På grund av det hade han varit vid dåligt humör.

Ytterligare en chaufför vittnade i rätten om att han körde sin buss när en annan buss kom till mötes och att han sett en man bakom den andra bussens förare. Vittnet hade styrt ut på gräsmarken för att undvika en kollision eftersom den mötande bussen kommit in på hans körfält.

 

Extraordinär lagtolkning för att frikänna

Tingsrätten höll det som osannolikt att Saadat grabbat tag i ratten för att bli utsläppt ur bussen, eftersom bussen bara några minuter tidigare lämnat en hållplats där Saadat kunnat kliva av. Han hade också kunnat få chaufförens uppmärksamhet på annat sätt. Tingsrätten konstaterade att syftet med attacken hade varit att påverka styrningen.

Tingsrätten konstaterade också att bussarnas hastighet under attacken varit 30-40 km/h. Enligt vittnesmålet från chauffören i den ena mötande bussen hade chaufförerna skadats allvarligt ifall bussarna kolliderat. Tingsrätten konstaterade att det fanns ett flertal passagerare som hade riskerats att skadas vid en kollision.

Till sist lyckades tingsrätten ändå tolka lagen på ett extraordinärt sätt i sin strävan efter att frikänna Saadat från åtalet om kapning. I sin dom skriver tingsrätten att den anser att lagen om kapning främst ska gälla fartyg och flygplan och att busskapningen därför inte ska räknas som en riktig kapning. I Finlands strafflag står det tydligt att den som obehörigen tar kontroll över ett motorfordon i kollektivtrafiken på ett sätt som allvarligt äventyrar trafiksäkerheten – eller försöker göra det – ska dömas för kapning till minst två års och högst tio års fängelse.

 

Förmildrande omständighet att chauffören lyckats kämpa emot

Saadat hade i förhör och i rätten vägrat berätta vilket motiv han hade till attacken och därför ansåg tingsrätten att han inte haft något motiv. Däremot fastslog rätten att Saadat grabbat tag i ratten med avsikten att få bussarna att kollidera och att handlingen utgjort ett allvarligt hot mot trafiksäkerheten. I domen skriver tingsrätten att ”det tyder på en viss klanderlighet” i att Saadat avsiktligen försökt få två bussar med passagerare att kollidera, men samtidigt anges som förmildrande omständighet att busschauffören lyckades kämpa emot attacken och att Saadat efter ogjort ärende hade gett upp och satt sig igen.

Attacken dömdes som ”exceptionellt förkastlig” i och med att Saadat avsiktligen försökt få två bussar att kollidera med varandra.

 

Endast villkorligt fängelse för attacken

Nämndemannen Timo Hinkkanen anmälde avvikande åsikt och gick delvis emot sina kollegor i domstolen. Enligt honom kunde det inte räknas som en förmildrande omständighet att busschauffören lyckats kämpa emot. Hinkkanen ansåg att Saadat gjort sig skyldig till försök till misshandel, eftersom attacken misslyckats endast på grund av tillfälligheter.

Asadullah Saadat, född 1985, dömdes till ett villkorligt fängelsestraff på 5 månader och är således släppt på fri fot.

Foto: Joona1999