Kategorier
Nyheter

Finlands regering lämnade in sin avskedsansökan

Statsminister Juha Sipilä (C) lämnade kl 10:00 idag över sin och hela regeringens avskedsansökan till president Sauli Niinistö.

Orsaken till att regeringen avgår är att den misslyckats med att få igenom den hårt kritiserade social- och hälsovårdsreformen, även kallad ”Sote.”

– Det viktigaste målet för vårt regeringsprogram har varit den efterlängtade reformen av sociala- och hälsovårdstjänster, sade Sipilä i sitt avgångstal.

– Det är en enorm besvikelse för mig, fortsatte han.

– Jag är en man av principer. Det finns ett ansvar i politiken. Det är ansvaret för ord och gärningar – och misslyckanden också.

Regeringen kommer att fortsätta som en expeditionsministär fram till riksdagsvalet i april. Sipilä tackade alla som hjälpt till att försöka genomföra Sote-reformen.

Statsminister på väg för att lämna in sin avskedsansökan i morse, foto: Lauri Heikkinen

 

 

Åländska politiker går miste om miljoner i jackpot
Regeringens avgång innebär också att överenskommelsen mellan Åland och Finland för ett nytt ekonomiskt system faller, i och med att den var en del av Sote-reformen. Åländska politiker kommer alltså att gå miste om en utlovad jackpot på 14 miljoner euro.

Sipiläs avskedsansökan kom i morse som en överraskning för både för hans egna ministrar, riksdagens talman och partiledarna. Arbetsminister Jari Lindström (Blå) uttalar sin besvikelse:

– Än en gång har fyra år gått utan att vi nått målet. Man blir nog ledsen över att vi i det här landet inte verkar kunna föra saker framåt.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) var oförstående:

– Jag har lärt känna statsminister Sipilä och kunde föga vänta mig en sådan här lösning, sade han.

– Jag grämer mig stort över det arbete som tusentals människor har lagt ner på vårdreformen. Det är bra att erkänna att regeringen inte lyckades med det här projektet.

– Den här reformen var en besvikelse, men regeringens situation är i sig inte en så stor sak, det är fem veckor kvar till valet.

 

”Endast ett valtrick från Centern”
Vänsteroppositionen hade svårt att hålla sig från hånfulla kommentarer under eftermiddagen:

– Det här visar att regeringen ville banka huvudet mot väggen. Den ville inte följa grundlagsutskottets rekommendationer. Det här var ett snopet slut, sade Pekka Haavisto, ordförande för De Gröna.

– Det verkar som ett medvetet försök att framkalla dramatik och ett valtrick från Centerns håll, sade Hanna Sarkkinen från Vänsterförbundet.

Tiden för riksdagsvalet kommer inte att ändras och hålls 14e april.

Omslagsfoto: Matti Porre, Republikens presidents kansli