Finska regeringen betalar €4 miljoner till Bill Gates organisation för att utveckla vaccin mot Covid-19

Bill Gates

Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att den finska regeringen kommer att betala €4 miljoner av skattebetalarnas pengar till organisationen CEPI och €1 miljon till Internationella vaccininstitutet. Beslutet kommer bara några dagar efter att den amerikanske megamiljardären Bill Gates beordrade så kallade rika länder att betala ”tiotals miljarder dollar” för att utveckla och distribuera vaccin mot Covid-19. Länder som Kanada, Tyskland och Norge har redan lovat att betala $690 miljoner till CEPI – som grundades av Gates för bara tre år sedan.

”För närvarande finns det inget vaccin eller någon läkemedelsbehandling mot den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset (Covid-19). Utvecklingen av ett vaccin är i praktiken det enda sättet att stoppa spridningen av viruset. Runt om i världen pågår arbetet med att utveckla tiotals olika vaccinationsalternativ.”, skriver ministeriet i sitt pressmeddelande.

När Gates grundade CEPI berättade han att idén var att ta fram vacciner som bygger på att injicera genmodifierat DNA i patienten. Denna metod är experimentell och skiljer sig från traditionell vaccination, som istället går ut på att injicera patogener eller döda virusceller i patienten. Det finns i dagsläget inget DNA-vaccin som har godkänts för användning på människor och bland sidoeffekterna för sådana vacciner finns risken för att gener som styr celltillväxten påverkas och risken för att immunförsvaret angriper patientens egen DNA.

– Vi har läst väldigt få goda nyheter om covid-19, men en sådan handlar om forskning. För tre år sedan lanserade vår stiftelse och The Wellcome Trust tillsammans med flera olika regeringar CEPI. Syftet var att påskynda processen för att testa vaccin och finansiera nya, snabbare sätt att utveckla immunisering. Om ett nytt virus började sprida sig runt världen, ville vi vara redo, skriver Gates i ett öppet brev till G20-länderna, där han också skriver:

– Miljoner människor kan komma att dö. Man behöver inte bo i ett utvecklingsland för att oroa sig över att viruset ska drabba en. För även om rika länder lyckas kontrollera sjukdomsspridningen under de kommande månaderna, skulle covid-19 kunna återkomma om pandemin förblir svår på andra håll. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan en del av världen återinfekterar en annan del av världen.

Gates hemland Förenta Staterna har hittills tackat nej till att ge några pengar till hans organisation och har istället investerat en halv miljard dollar i bolaget Johnson & Johnsons forskning i att ta fram ett vaccin, samt öronmärkt ytterligare $27 miljarder för livräddning, inklusive utveckling av vacciner.

På bilden: Bill Gates