Kategorier
Nyheter

Finska staten går in med €11 miljoner för att borga Eckerö Linjens lån

Den finska staten har bestämt att skattebetalarna ska tvingas gå i borgen med €10,8 miljoner för att täcka lån som rederiet Eckerö Linjen tagit för att hålla företaget flytande genom den så kallade corona-krisen och de statliga reserestriktioner som drabbat passagerartrafiken hårt.

Var lånet kommit ifrån framgår inte ur statens pressmeddelande. Enligt finansministeriet är Eckerö Linjens verksamhet kritisk för Finlands försörjningsberedskap.

Totalt har staten öronmärkt €600 miljoner i en tilläggsbudget till att gå i borgen för rederier som är på väg i konkurs på grund av statens agerande i coronakrisen.

Härom dagen lade Eckerö Linjen ner sin kryssningsverksamhet med Birka Cruises, vilket gjort att över 500 anställda hotas av uppsägning.

Till tidningen Åland säger rederiets vd Björn Blomqvist att läget är dystert och osäkert.

Ålands Nyheter var först att rapportera om finska makthavares avsikt att utnyttja befolkningens oro för viruset Covid-19 till att gynna bankirerna verksamma i landet med flera miljarder euro som exploateras i skatter. Med den statliga borgensförbindelsen till Eckerö Linjen kan bankirerna komma att utgjuta stora belopp i räntor ifall bolaget kommer på fötter igen, samtidigt som det blir civilbefolkningen som får stå för miljonsmällen ifall Eckerö Linjen går i konkurs.