Kategorier
Nyheter

Förening får €17 000 i bidrag för projekt på stora båtskär – satsar själva €60

Ett samfund som kallar sig Föreningen Stora Båtskär kan inkassera drygt €17 000 av skattebetalarnas pengar för ett så kallat ”Leader”-projekt ute på Båtskär, där de tänker restaurera en lotsstuga.

Föreningen lovar själv att investera hisnande €60 i sitt projekt – vilket var tillräckligt för att byråchef Susanne Strand på landskapets näringsavdelning skulle bevilja bidraget.

Föreningen är en utväxt av den andra bidragsberoende föreningen Ådans Vänner. Kostnaderna ska bestå av muddring, snickeri, jobb med fönster, golv och dörrar och reklam för besöksmålet.

”Lotshamnen på Stora Båtskär användes under flera hundra år fram till mitten på 1900-talet då den slammat igen pga färjetrafiken precis bredvid och landhöjning, den är så grund i nuläget att man knappt kommer in med en roddbåt. Därför är detta det första vi fokuserar på i denna ansökan. Det andra kritiska i nuläget är att lotsstugan farit illa genom åren och är i akut behov av renovering av utsidan för att kunna räddas.”, står det i bidragsansökan.

Föreningen tänker sig att Stora Båtskär kan bli ett besöksmål i klass med populära Kobba Klintar.

Stora båtskär i mitten, foto: Johan Fredriksson