Kategorier
Nyheter

Friarbudet: Timo Soini vill slå ihop Sannfinländarna och Centern

Sannfinländarnas tidigare partiledare tillika Finlands tidigare utrikesminister Timo Soini vill se Sannfinländarna och Centerpartiet slås ihop till ett parti. Detta föreslog han före midsommar i en intervju med MTV.

I TV-kanalens program ”Efter fem” sade Soini att Sannfinländarna och Centerpartiet har ”gemensamma rötter” och förutspådde att en sådan landsbygdsunion till och med kunde bli Finlands största parti.

 

Han var kritisk till den nuvarande ledningen och ”bristen på disciplin” inom Sannfinländarna. Han menar också att partiet enbart fokuserar på vissa politiska frågor.

– De borde förstå att det finns andra problem än invandring i detta land.

– Vi behöver ett parti som är populistiskt och förankrat hos folket, men som kan bete sig. Jag anklagades för att vara för hård och snäv som partiledare, men nu verkar det som om alla får göra hur de vill.

Soini har ändå inga planer på att själv återvända till politiken.

 

Riikka Pirkkalainen är Centerns partisekreterare sedan 2018. I kommentarer till tidningen Aamulehti säger hon att dörrarna alltid är öppna för individer som delar Centerns värderingar och samhällsmål. Hon ställer sig ändå tvivlande till förslaget:

– Det är svårt att säga vad den nuvarande linjen för Sannfinländarna är eller vilka de rötter är som Soini anser vara nära Centern, säger hon.

Pirkkalainen säger att hon inte är så säker på att Sannfinländarna delar Centerns inställning i frågor som ”varje människas värde, regional jämlikhet i Finland och en lösningsorienterad strategi” för politiska frågor.

 

Centerns partiledare på Åland Veronica Thörnroos säger att Åländsk Center inte tar ställning till hur andra partier väljer att organisera sig eller omstrukturera sig.

– Vad gäller relationen till Finska Centern så förekommer visst informationsbyte på central nivå. Därtill finns personliga kontakter till flera av de tongivande politikerna.

Centern i Finland sitter för närvarande i regering tillsammans med Socialdemokraterna och partier längre ut på vänsterkanten. Nyligen utsågs tidigare statsminister Matti Vanhanen (C) till landets finansminister, efter att Katri Kulmuni (C) valde att avgå efter en konslutskandal. Thörnroos tror att det blir bra med Vanhanen på posten:

– Vanhanen är som bekant väl förtrogen med Ålnads särställning, vilket i förlängningen är positivt, skriver hon.