Kategorier
Nyheter

Fyra års ovillkorligt fängelse för nyanländ afrikan som våldtog flicka i Helsingfors

Helsingfors hovrätt fastslår tingsrättens dom mot en 24-årig afrikan som våldtog en flicka han lurat till sin lägenhet. Hovrätten höjer också beloppet han ska betala i skadestånd till sitt offer. Mannen hade överklagat domen och krävt att bli frikänd eller åtminstone få strafflindring. Åklagaren ville istället se ett längre fängelsestraff.

DOKUMENT

Helsingfors hovrätt R 19/2185

Etiopiern Amanuel Kidus dömdes ifjol av Helsingfors tingsrätt för grov våldtäkt av ett barn. Brottet hade skett 2017 i Helsingfors.

Flickan var jungfru före våldtäkten och hade försökt komma loss, men inte kunnat värna sig mot den fullvuxne mannen. Själv hade etiopiern nekat till alla anklagelser och sagt att det var flickan som tvingade samlaget. Dessutom menade han att våldtäkten inte kunde vara grov, eftersom det bara varit frågan om milt våld på flickan. Han visste inte heller hur gammal hon var.

 

Försökte begå självmord av skam

Efter våldtäkten hade Kidus sagt åt flickan att hon inte fick anmäla saken till polisen. Flickan hade efter händelsen skadat sig själv och försökt begå självmord. Hon hade känt stor skam och skuld över att ha litat på mannen.

Amanuel Kidus berättade att han trott att flickan var 28-30 år gammal, när hon i själva verket var 15. Denna bedömning gjorde han enligt de kläder flickan hade på sig och hur gammal man ska vara i hans hemland för att klä sig så. En arabkarl som var vän till Kidus vittnade också om att de bägge trodde att flickan var universitetsstuderande. Som motbevis presenterade åklagaren ett skolfoto på flickan, där tingsrätten tydligt kunde se att hon inte såg äldre ut än sin ålder.

När polisen gjorde sitt första förhör med Kidus avslöjade de inte genast vem som anklagat honom, så att han försade sig genom att själv nämna flickan. Detta förklarade han i rätten med att han inte kände några andra kvinnor i Finland och aldrig haft samlag med någon annan.

Tingsrätten trodde på flickan och dömde Kidus till endast fyra års fängelse för våldtäkten.

 

Ord stod mot ord

Kidus överklagade till hovrätten och krävde att han skulle frias eller åtminstone få ett lindrigare straff. Åklagaren hade också överklagat domen och krävde att straffet skulle höjas till minst fem års fängelse.

Hovrätten konstaterade att det inte räcker med att berättelsen från en målsägande anses mer trovärdig än berättelsen från den anklagade för att kunna döma någon som skyldig ifall det inte finns andra bevis. Detta enligt flera prejudikat från Högsta domstolen. Den som står åtalad är inte heller skyldig att presentera övertygande bevis över att hans eller hennes berättelse är trovärdig.

Ändå ansåg Hovrätten att det inte fanns något rimligt tvivel om att Kidus gjort sig skyldig till brottet och fastslog tingsrättens tidigare dom, men utan att öka på straffet såsom åklagaren hade krävt.

Etiopiern Amanuel Kidus döms således för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av ett barn till fyra års ovillkorligt fängelse och till att betala sitt offer €6000 i skadestånd för tillfälliga men, samt €8000 för hennes lidande. Hovrätten bestämde att han hålls häktad i väntan på att förpassas till Vanda fängelse.