Kategorier
Nyheter

Glop skulle fiska, blev kallad ”blattedjävel”

En kort video filmad på Torggatan i Mariehamn har fått stor uppmärksamhet i sociala medier de senaste dagarna. I videon syns en äldre, nordisk raggare ropa åt en pojke med utländskt påbrå att han ska passa sig. Sedan sparkar han ner pojkens cykel. På frågan om varför han är så arg svarar mannen ”Därför att du är en blattedjävel”. På filmen hörs mannen skandera ”Bort med hjonen från våra gator!” medan han lämnar platsen.

Filmklippet har lagts upp på internet av pojkens storasyster Shakiila Keff, som sökt och sedan fått mannens identitet. Enligt Keff ska händelsen vara polisanmäld och videon har för närvarande samlat en stor mängd kommentarer, de flesta av människor som uttrycker sin avsky mot raggarens förfarande, samt av många som vill bistå Keff i sökandet efter hans identitet.

Upprinnelsen till bråket framkommer inte ur filmen, och olika historier ges i sociala medier av människor som inte varit på platsen. Enligt Keff var hennes bror i brådska till en fiskebutik när mannen ifråga började ropa ”opassande saker” till honom. Flera vittnen ska också ha varit på platsen enligt Keff, men ingen hade vågat gå emellan.

– Det är så hemskt att det fortfarande 2018 inte finns mer vett hos människor. Vem har rätt att kalla ett oskyldigt barn som cyklar på trottoaren, frågar sig Keff i en intervju med socialdemokratiska Ålandstidningen.

I sociala medier är Keff mindre återhållsam i sin kritik mot mannen. I kommentarerna skriver en irakier att han ”skulle ha slagit sönder” mannen, något som får tummen upp av Keff. Den för Åland bekante rapparen Alexander Aety Luukas erbjuder sig i kommentarerna att medla i konflikten – eller ”lösa det” som han uttrycker det – något som besvaras med förtjusning både av Keff och pojken ifråga.

Fotnot: Ålands Nyheter publicerar inte namn på personer anklagade för brott före dom har fallit.